Najnovije vesti
Početna » Mehanizacija » Polovni traktori – kupovina opravdana, kada?

Polovni traktori – kupovina opravdana, kada?

Polovni traktori su čest izbor, nekada je bolje ga kupiti nego novi – kako je to opravdano? Često se traktori kod nas ne koriste dovoljno tokom godine (nedovoljno radnih sati) i skuplje je koristiti novi traktor nego polovni jer su troškovi korištenja i održavanja (amortizacija) sve viši dok su viši i troškovi proizvodnje po hektaru (manja produktivnost).

Koji su razlozi za kupovinu polovnog traktora? Osim povoljne cene i adekvatno izabrane snage motora tu je i emocionalni faktor – novi je lepši, ali neka vas to ne zavede – često je novi traktor loš izbor da bi zadivili komšiju, ima više instalisane snage nego što Vam treba na gazdinstvu i ne zaboravite kredit za traktor koji ćete još dugo vraćati.

Najvažnije je odlučiti koje performanse treba da zadovolji traktor koji želite imati.

Polovni traktori – koji kupiti?

Važno je da razmotrite i mogućnost održavanja traktora – kolika je cena rezervnih delova, kada su dostupni – za sat, dan ili dva, da li ih ima na tržištu, koliko su kompatibilni delovi sa novim verzijama iste firme koja ga je proizvela …?

Ako ga ne pregleda majstor pre kupovine možete biti u problemu – da su popravke česte. Ako je ta serija traktora bila proizvedena u maloj količini, moguće je da delove možete nabaviti samo iz udaljene zemlje proizvođača, sa rokom isporuke od jednog meseca, možda po visokoj ceni.

Pitajte poljoprivrednike koji imaju takav traktor, kako su zadovoljni, koje su zamerke…

Obavezno treba da proverite servisnu knjižicu traktora – to će biti razlog više za kupovinu jer znate kada je i šta je servisirano i koliko je računa vodio vlasnik o održavanju mašine i poštovanju preporuke proizvođača.

Pročitajte i: Traktor – pre i posle sezone

Važno je da znate zašto ga vlasnik prodaje – jedan od razloga može biti da je gazdinstvo “nadraslo” osobine traktora i njegove mogućnosti primene. To može biti dobar razlog da kupite traktor koji je dobro održavan.

Kod nas su traktori stari i 10 – 15 godina i još uvek rade na njivi. Ali koliki su troškovi održavanja? Zato neki od poljoprivrednika imaju pravilo – prodati traktor nakon pet – šest godina upotrebe jer žele da preduprede rast troškova održavanja (veći broj kvarova, veća potrošnja reprometerijala, goriva…).

Nekada i vlasnik želi da se “reši” traktora koji ima veći nedostatak koji puno košta – “kozmetički” reši problem i tako nastaje najgora mogućnost da i Vi kupite taj traktor. Zato sa sobom povedite i majstora koji će vas savetovati pre kupovine – posle je kasno i puno košta.

Važan je pokazatelj pri kupovini i broj radnih sati koji je traktor “odradio”. Nije retko da se on “našteluje”, ali i veći broj radnih sati, uz optimalno održavanje mašine, ne mora da bude prepreka da Vas on još dugo služi posle kupovine.

Važno je znati da traktor koji dugo nije radio, nije bio u adekvatnom prostoru držan, može uzrokovati brojne popravke (naročito na električnim komponentama) kada kod vas počne da se koristi. Opet, povedite majstora pri kupovini.

Obavezan postupak je da isprobate traktor pre kupovine, da osetite kako je kada ga provezete i ispitate pouzdanost kontrole upravljivosti. Važno je da kada date kontakt svi merači na kontrolnoj tabli rade – ugašena lampa može da ukaže na skrivene mane. Slušajte zvuk motora – ako je nešto sumnjivo opet će majstor koga ste poveli moći da vas posavetuje. Važno je i kako se osećate u kabini, da li čujete bučni ventilator za vazduh, sedište nije adekvatno pozicionirano …

Spolja dobro pregledajte traktor, ako uočite promene u fabričkoj boji na limariji, samom motoru nešto je bilo razlog tome (sudar, popravka za koju niste obavešteni prilikom razgovora za vlasnikom…).

Najvažnije je da izabirate traktor u skladu sa potrebama na gazdinstvu – povedite majstora pri pregledu traktora PRE KUPOVINE. Srećno Vam bilo – nekad tako izabran traktor traje još dugi niz godina upotrebe bez velikih kvarova uz konstantno održavanje.

Pročitaj i ...

novi traktor dizel gorivo traktori sabijaju krediti rigolovanje spit 14 traktor u zimu mašinski krug expo 2018. traktori kite

Traktor u zimu zahteva konzervaciju

Traktor u zimu - Spremite traktor za "zimski san". Postavite ga na drvene podmetače. Može da "odspava" 6 meseci.