Najnovije vesti
Početna » Mehanizacija » Traktor može naštetiti zemljištu težinom

Traktor može naštetiti zemljištu težinom

Svojom težinom traktor može naštetiti kvalitetu zemljišta i smanjiti prinos gajene kulture. Teška poljoprivredna mehanizacija ima dugotrajne učinke na pogoršanje strukture tla, što može prouzrokovati smanjenju prinosa i zagađenju poljoprivrednog zemljišta. Rezultat obrade tla u nepovoljnim uslovima prekomerne vlažnosti tla je trajno pogoršanje strukture tla i mora se izbegavati, kako bi se smanjila zbijenost tla, povećao kapacitet za vazduh i mogućnost odvodnje viška vode.

Traktor može naštetiti zemljištu težinom

traktori sabijaju krediti rigolovanje spit 14 traktor u zimu mašinski krug expo 2018. traktori kite
Težinom traktor može sabiti zemljište – gusenice su bolje?

Istraživanja su pokazala da su strukturalna oštećenja tla na dubini od 25 – 40 cm nastala obradom tla teškom mehanizacijom vidljiva i nakon 14 godina od trenutka nastanka zbijanja tla, što znači da su negativne promene – trajne. Zbijanje tla smanjuje dugogodišnju mogućnost proizvodnje hrane. Siromašna struktura tla povećava eroziju i gubitak hranjiva i pesticida.

Poljoprivredno tlo je također podložno negativnim efektima težine i veličine mehanizacije koja se značajno povećavala poslednjih desetak godina. Sabijanje površinskog dela tla (0 – 25 cm) može smanjiti rod od 5 do 15 %, što može biti privremeno, ako se tlu posveti dovoljno pažnje. No, ako se sabijanje tla pojavi u zoni ispod 50 cm ispod površine, gubitak prinosa će se nastaviti, i ostaće u nasleđu sledećih generacija. Slaba struktura tla smanjuje i usvajanje kiseonika (azota), što uzrokuje gubitak ispiranjem dušika koji završava u vodotocima.

Neki stručnjaci razmišljaju i u uvođenju ograničenja osovinskog opterećenja strojeva na poljoprivrednom zemljištu u cilju smanjenja negativnih efekata.

U svakom slučaju postoje opravdani razlozi da se smanje negativni učinci mehanizacije na tlo, jer je potrebno dugo vremena da se popravi narušena struktura tla.

Ivica Prpić,
dipl. ing. agr.viši koordinator
izvor:HPK

 

Pročitaj i ...

plugovi duboko oranje priprema rotacioni plug letnje oranje zimsko oranje

Rotacioni plug – prednosti njegove upotrebe

Kako da orete brže, kvalitetnije i sa manje utrošenog vremena? Koristite rotacioni plug.