Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Sunce navodnjava njive u AP Vojvodini – konkurs

Sunce navodnjava njive u AP Vojvodini – konkurs

Sunce navodnjava žedne njive u AP Vojvodini – konkurs do 12. novembra 2021. godine. maksimalno 800.000,00 dinara po jednoj prijavi – ukupno je na raspolaganju 14 miliona dinara. Suše su sve češće, trošak navodnjavanja uz pomoć pumpi koje pokreće dizel je suviše veliki za poljoprivrednike. Uz pomoć energije Sunca pokretanje pumpi je višestruko jeftinije.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj raspisao je Konkurs za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava za sufinansiranje realizacije projekata primene solarne energije u poljoprivrednim gazdinstvima.

 Sredstva za sufinansiranje realizacije projekata primene solarne energije u poljoprivrednim gazdinstvima planirana su Finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj za 2021. godinu.

 Sunce navodnjava njive u AP Vojvodini

Pravo na podsticaje ostvaruju lica sa teritorije AP Vojvodine koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i to fizičko lice – nosilac registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

 Bespovratna podsticajna sredstva, koja se dodeljuju, namenjena su za korišćenje solarne energije za potrebe navodnjavanja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine, sa ciljem: nabavke i montaže novih solarnih pumpnih sistema za navodnjavanje (fotonaponski paneli, solarna pumpa za vodu sa kontrolerom, akumulator) i ostala prateća elektro i mašinska oprema. U cenu postrojenja NE ulazi izgradnja bunara, rezervoara i dela zalivnih sistema iza rezervoara.

 Ukupan iznos za raspodelu sredstava je 14.000.000,00 dinara. Sekretarijat dodeljuje sredstva za sufinansiranje projekta u iznosu od maksimalno 80% vrednosti investicije. Maksimalan iznos sredstava koje dodeljuje Pokrajinski sekretarijat po korisniku iznosi 800.000,00 dinara.

 Rok za podnošenje prijave je 12. novembar 2021. godine.

Pročitaj i ...

folija pravilan izbor plastenik ostvarena

Plastenik – potrebne količine vode za dobar rod

Voda mora biti kvalitetna, određenih hemijskih svojstava. Količina zavisi od biljke i vremena sadnje.