Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Banoštorska berba grožđa, 30.08 – 01.09.2019.

Banoštorska berba grožđa, 30.08 – 01.09.2019.

Vreme je požurilo, berba je već u avgustu – Banoštorska berba počinje u petak na radost svih ljubitelja vina. Banoštor je mesto sa 800 stanovnika, a proizvodi 1.000 litara vina po stanovniku. Da li piju vodu?

U petak, 30. avgusta 2019. počinje jesen na Fruškoj gori. Na pitomim padinama Fruške gore na 250 hektara se prostire vinova loza. Istorija gajenja vinove loze je duga vekovima. Znalo se da odlično vino uvek možete naći u Banoštoru. Vinogradi se kupaju u sunčevim zracima dva puta – jedanput od zraka Sunca, drugi put ih miluju zraci sa Dunava.

Više od 10 vinarija su ponos mesta i dobitnici brojnih priznanja sa vinarskih takmičenja. Pomenućemo samo neke: Šijački, Ačanski, Vinarium, Bikicki, Radošević…

Gaje se svetski poznate sorte svima znane, ali tu su i naši domaći aduti: seduša, prokupac, probus. Nova nada našeg vinogorja je Probus.

Banoštorska berba grožđa

Pričaćemo o Seduši, autohtonoj sorti našeg vinogorja. Naziva se i sremska zelenika crna. Veoma je rodna i zato se vrši skidanje grozdova sa čokota da se dobije najkvalitetnije crveno vino. Gaji se komercijalno u vinogradu porodice Šijački. Vino prijatnih voćnih aroma, sa nešto više alkohola (13,5%), veoma pitko zato pazite koliko pijete!

Tokom tri dana ćete uživati u zvucima tambure, igri mladih članova kulturno umetničkih društava, koncertima domaćih zvezda estrade. Biće izloženo više od 80 etiketa vina i domaća jela koje spremaju vredne žene udruženja iz Banoštora i Beočina.

Dobrodošli!

ORGANIZATORI: SO Beočin, MZ Banoštor i Udruženje vinara Sv Trifun

Telefon: +381 (0)21 870 260

Pročitaj i ...

ribarske večeri bodrog fest manifestacija u baču

Sombor manifestacija 20. juna – Somborski kotlić

Za ljubitelje dobrog zalogaja u Somboru 20. juna 2020. se održava manifestacija "Somborski kotlić". Poštujte preporuke lekara.