Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Berba na Oplencu od 08 – 10. oktobra 2021. godine

Berba na Oplencu od 08 – 10. oktobra 2021. godine

Berba na Oplencu i ove godine. Više od pet decenija na ponos vinara. Danas će obradovati poštovaoce vinogradarstva, njihove goste i sve koji dođu. Na čuvenoj ” Fontani vina ” će se tokom manifestacije moći probati čuveno vine, nektar za bogove, da okrepi ljude u ovo naše nemirno doba. Da nahrani duše, da zapevaju i zaborave svakidašnje brige.

Tokom tri dana će se održati koncerti, književne večeri, slikarske izložbe posvećene vinu i vinogradarima.

Defilovaće ulicama puno mladih članova kulturno – umetničkih društava, deliti voće i grožđe posetiocima.

Uz bogat kulturno – umetnički program prilika je da zaigrate i zapevate. Nakon toga krenite niz Vinsku ulicu da osetite čari vina iz Topole i okoline. Tu je Prokupac,novosadski salon festival srpskih prokupac vinarija kovačević vino je kvalitet kalemova dan prokupca sorta koja se okitila brojnim nagradama na vinskim takmičenjima. To je autohtona sorta Srbije koja daje laka crvena vina, međutim kada odstoji u hrastovim buradima dobijemo kvalitetno, bogato vino koje je osvojilo Decanterovo zlato za Vivak Prokupac  2017. iz vinarije Grabak iz Vrnjačke Banje. Zatim, ništa manje znano vino,  Tamjanika, najbolje vino iz ovoga kraja – kažu mnogi.Za takmičenje je prijavljeno više od 180 vinskih etiketa i pred sudijama je bio težak zadatak. proglašenje najboljih je u nedelju na “Vinskom trgu”.

Vino “Trijumf” je vredno svih muka koju vinogradari imaju tokom sezone jer to vino Vam pruža buke, ukus koji je kraljevski. Znamo da je tu i vinograd Kralja Petra I koji je doneo procvat vinogradarstva ovoga kraja. Tako je 1903. godine osnovana Venčačka vinogradarska zadruga koji su vinovu lozu gajili na 1.500 hektara.  Tada su francuski tehnolozi proizvodili i šampanjac na Oplencu. Kada dođete za vikend posetite Crkvu Svetog Đorđa  i Mauzolej dinastije Karađorđević sa mozaikom koji je krasi. Na 3.570 metara kvadratnih mozaika sa 15.000 nijansi boja nalazi se 725 mozaičkih kompozicija urađenih sa 40 miliona komada mozaičkih kockica. Dovoljan razlog da pogledate ovaj istorijski raritet.

Prvi put će se kuvati “Kraljevski kotlić” da i kuvari pokažu svoje umeće. To je prilika da uparite hranu i vino i pronađete sortu koja najviše odgovara ukusima koje ste osetili u hrani skuvanoj u  kotliću. 

Večernji koncerti na Vinskom trgu su rezervisani za sastav Dejana Petrovića big – bend u subotu 9. oktobra i u nedelju 10. oktobra za “Amadeus bend”.

Ponesite dobro raspoloženje kada krenete na berbu na Oplencu, tu ćete pronaći stare znance, prijatelje koje dugo niste videli kao i stvoriti nova poznanstva i nova prijateljstva.

Dobrodošli !

foto pixabay.com

Berba na Oplencu

Pročitaj i ...

kupus berba kupusa kupusijada futog zbijenost glavice

Kupusijada u Mrčajevcima, 17- 19. 09 2021. godine

Kupusijada u Mrčajevcima 17 - 19. septembra 2021. - Dobrodošli!