Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Berba na Oplencu od 11. do 13. oktobra 2019. godine

Berba na Oplencu od 11. do 13. oktobra 2019. godine

Grožđe je već u podrumu, ali Berba na Oplencu se tradicionalno održava drugi vikend u mesecu oktobru. Prilika da vikend provedete u veseloj atmosferi, uživate u ukusu grožđa i probate vina koja plene.

To je prilika da upoznate običaje ovoga kraja, čujete pesme koje ste zaboravili ili ih prvi put čujete. Domaći hleb, proja, pečenica i vino će zadovoljiti sva čula. Tokom vikenda više od 700 učesnika će predstaviti pesme i igre iz Srbije, pridružite im se.

Nemojte sada misliti o obavezama koje Vas čekaju zato opustite se i uživajte u hrani i vinu koju Vam ljubazni domaćini ponude.

Tokom večeri su predviđeni koncerti :

  • Aco Pejović , subota u 19 sati
  • Miša Mijatović, nedelja u 19 sati.

Tokom manifestacije će se održati i takmičenje u kvalitetu vina i rakije i u subotu (12. oktobar) će biti proglašeni i pobednici u 11 sati na Vinskom trgu.

Berba na Oplencu

Oplenac je predeo koji je naša Toskana, predeo koji je predodređen za podmlađivanje rekonstrukcija vinograda visoke temperature smederevka ipard investicije vinograd zimsko mirovanje vinograd visoke temperaturevinograde i proizvodnju vina. Još u 15. veku su zabeleženi prvi podaci o vinirstvu na Oplencu. Osunčani brežuljci su donosili Sunce u bobice grožđa, vinogradari su ih pretakali u piće koje je zadivilo mnoge na dvorovima Evrope u 19. veku.

Grožđe se bralo na Oplencu i Topoli još u doba Karađorđa, nastavila se tradicija za vreme kneza Aleksandra, ali prosperitet je nastao osnivanjem vinograda kralja Petra I i osnivanjem Venčačke vinogradarske zadruge 1903. godine koja je zauzima prostor od 1.500 hektara vinograda.

Gajio se Traminac, Šardone, Game i Pino Noar nabavljenih u Francuskoj. Kasnije nastaju Trijumf, Oplenka, Žilavka i Roze. Sva će ona biti na Vinskom trgu spremno da Vas očaraju.

Dobrodošli.

Pročitaj i ...

novosadska jesen sombor festival

Sombor Festival cveća od 3 – 6. juna 2020. godine

Prilika da uživate u vatrometu boja i bogatstvu mirisa - Sombor Festival cveća 3-6. juna 2020.