Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Dani caribrodske šušenice – 16. i 17. novembar 2019. godine

Dani caribrodske šušenice – 16. i 17. novembar 2019. godine

Provedite vikend na jugu Srbije jer Dani caribrodske šušenice Vam pružaju priliku da se lepo provedete i osetite ukuse hrane koje nećete zaboraviti. Iskoristite mogućnost putovanja novootvorenim autoputem i uživajte u lepoti prirode koja će vas očarati. Od Niša do Dimitrovgrada se putarina ne naplaćuje do 1. decembra 2019.

Peti put manifestacija “Dani caribrodske šušenice” se održava na dve lokacije u gradu. Više od 250 izlagača imaće priliku tih dana da se predstavi poseticima koji dolaze čak i iz susedne Bugarske u potrazi za hranom koja diše i miriše.

U sportskoj hali će se predstaviti izlagači ŠUŠENICE, mesnih prerađevina, mlečnih proizvoda i vinarija.

Svi ostali izlagači biće smešteni u glavnoj ulici (Balkanska) i predstaviće se sa svim ostalim pratećim proizvodima: prerađevine od voća i povrća, suveniri, grnčarija, proizvodi od drveta, proizvodi od gvožđa, kuhinjski materijal…..

Muzički program se odvija tokom dana kada se predstavljaju folklorne grupe dok je zvezda večeri koncert Nede Ukraden najavljen za 16.11. sa početkom u 19.00 časova.

Šta je šušenica? To su najbolji delovi od svinjskog buta i sa leđa. Meso se iseče u tanke trake od 4 – 5 cm debljine i usoli, zatim se odlažu u posudu da odstoje 12 do 24 sata. Posle tog procesa meso se suši na VRUĆEM dimu od jutra do prvog zimskog mraka (8 do 10 sati) na laganoj vatri od drveta šljive ili bukve. Ukus je specifičan upravo zato što se meso ne dimi na “hladnom” dimu.

Gostima i turistima želimo prijatan boravak u našoj Opštini – poruka je organizatora STC.
Info: 010/361 124    010/360 873

Dani caribrodske šušenice

Dimitrovgrad se nalazi na putu koji je nastao još u doba rimske imperije znan kao Via militaris. U njegovoj okolini možete posetiti kanjon reke Jerme (11 kilometara), izuzetna prilika da vidite kanjon visine od 300 – 400 metara. Klisura je nastala pre više miliona godina i tokom tih vekova putem tektonskih promena i velike erozije stvorilo se ovo remek-delo prirode. Reka se sliva uz veliki huk i najposećeniji su Odorovsko i Vlaško ždrelo.

U blizini je i Poganovski manastir (Manastir sv. Jovana Bogoslova) u dolini reke Jerme, kod sela Poganovo, između Odorovačkog i Vlaškog ždrela. Izgrađen je krajem XIV, a oslikan krajem XV veka. Zahvaljujući svom nepristupačnom položaju ostao je kroz vekove relativno neoštećen od ruku raznih osvajača.

Pročitaj i ...

festival vina zrenjanin vino u podrumu vino kvalitet interfest 2018 Dani fruskogorskih vina Novembar Vino je lepota

Festival vina Zrenjanin 6. marta 2020. godine

Pozivamo Vas na Internacionalni festival vina Zrenjanin u petak, 6. marta u hali Medison od 11 časova