Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Erdevik Kulenijada u subotu, 4. jun 2022. godine

Erdevik Kulenijada u subotu, 4. jun 2022. godine

Erdevik Kulenijada po 23. put u srcu Srema, u subotu, 4. jun 2022. godine okuplja zaljubljenike u tradiciju, u poštovanje običaja naših starih i naravno u slavu hrane, kao u stihu Đorđa Balaševića “Al se nekad dobro jelo, baš”. Ovaj put slogan manifestacije je “U zagrljaju kulena i vina” – baš dobro, nema šta.

U Sremu vole da nose bricu, da bi uvek mogli malo odseći komad kulena, kobasice, slanine koje ponesu u njivu. Sada su moderna vremena, organizuje se Kulenijada, kao zahvalnost čuvenom proizvodu od mesa, koje je pronelo slavu Srema, kao i vino, širom sveta, ai dalje.

Ove godine će posetioci imati priliku da probaju kulene ne samo iz Srema, nego iz cele Srbije kao i zemalja u okruženju. Jedva čekamo da probamo neki mađarski kulen pa da vidimo kojije ljući , mislio sam kazati bolji. Ako je to uopšte važno, jer že u Erdeviku, u subotu svi biti prijatelji i poznanici. Ko nije poveo prijatelja u Erdevik , tu će ga naći. Tokom dana smeh i pesma, a u 20 sati koncert “Gospon tamburaši” za Vašu dušu. Vatromet je na kraju , da sve to začini i svi se osetimo kao deca jer, ko ne voli vatromet?

Erdevik Kulenijada po 23. put

KULEN, ALI SREMSKI

Pored ovih masnih proizvoda bez kojih život ne bi bio lep, tu su i sirevi , kozji i kravlji, zatim kolači, oni starinski, naših baka recepti se koriste. Kao završni SLATKIŠ probajte kitnikez od dunja ili šljiva … ma svi su najbolji.

Mladi pitaju – šta je to kitnikez? E, da znaju da smo mi, mislim starija generacija, jedva čekali da dobijemo komad pa na ulicu, prašnjavu, da se hvalimo šta imamo.

Za one uporne i znatiželjne evo i recepta za kitnikez, pa izvolte, zasučite rukave.

Za početak Vam treba: 1 kilogram dunja očišćenih (može i sa korom, ali bolje bez) , 800 grama šećera (ako ga nađete , a morate), sok od jednog limuna , manjeg.

Oljuštene dunje nasecite na kockice i kuvajte u vodi sa sokom od limuna (vode samo da ogreznu kockice – samo da budu prekrivene vodom). Sada dolazi teži deo – pasiranje kuvanih dunja (šalimo se, sada imate štapni mikser). U tu masu sipajte šećer i kuvajte , barem dva sata da masa bude gušća od pekmeza – dok varjača ne ostavi trag na dnu šerpe. Dodajte seckane orahe – bogami dosta njih, po želji – pa masu sipajte u modle, kutijice, kalupe za kuglof, – koje prethodni pokvasite vodom.

Kada se doooobro ohlade blago protresite kalup i eto ga – kitnikez, vaših ruku delo. Sada budite strpljivi barem jedan dan da odstoji na suvom, prozračnom mestu. Teško je to izdržati, ali zadovoljstvo će biti veće.

Dobrodošli u Erdevik i da se upoznamo, ako se ne poznajemo, ili pozdravimo kao stari prijatelji.

Posle dobrog zalogaja i kapljice sremskog vina predlog je da posetite jezero Moharač , u blizini Erdevika gde, gle čuda, je i vinarija “Kube” sa svojim odličnim vinima. Uzdravlje i živeli !

sortna vina beli prelom

Pročitaj i ...

ravangrad sombor bistrenje vina berba sremski

Interfest 2022. od 16 do 18. juna u Novom Sadu

Interfest 2022. od 16 do 18. juna na starom mestu - Trg slobode u Novom Sadu. Dobrodošli dragi gosti, vinoljupci i svi ostali.