Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Festival sira i kačkavalja u Pirotu – 17. septembar 2022.

Festival sira i kačkavalja u Pirotu – 17. septembar 2022.

Festival sira i kačkavalja se održava u Pirotu , na otvorenom prostoru , u dvorištu Istorijskog arhiva Pirot i svečano otvaranje manifestacije je u 12 sati, 17. septembra 2022. godine.

Čuveni pirotski kačkavalj je brend celoga kraja i nastavljači tradicije su učenici srednje Mlekarske škole u Pirotu. Pored ove vrste sira na manifestaciji će se predstaviti i ostali gurmanski specijaliteti – đubrek, belmuž …

Kačkavalj je vrsta žutog sira koji se proizvodi od ovčijeg , ili češže kravljeg mleka. Mlekarska škola u Pirotu ga pravi od kravljeg mleka koje im dopremaju uzgajivači sa Stare planine i , pored veštine majstora mlekarstva, to je tajna kvaliteta i uspeha kačkavalja iz Pirota. KAČKAVALJ IMA OSOBINU DA SE TOPI NA TOPLOTI, “SUZI”, KAKO KAŽU I TO JE ZNAK DA JE TO PRAVI KAČKAVALJ.

Festival sira i kačkavalja

Tokom trajanja Festivala sira i kačkavalja će biti predstavljena i knjiga “Pirotski kačkavalj” Davora Lazarevića. Kulturno umetničke grupe će predstaviti muziku i igre pirotskog kraja. Stara planina je prilika da posetioci tokom dana obiđu njene predele i osete čari netaknute prirode.

Dobrodošli u Pirot !

Pročitaj i ...

Fijakerijada u Crepaji, u ponedeljak 17. aprila 2023. godine

„Crepajački fijaker”, na drugi dan Vaskrsa, u ponedeljak 17. aprila, 2023 godine