Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Fijakerijada u Crepaji, u ponedeljak 17. aprila 2023. godine

Fijakerijada u Crepaji, u ponedeljak 17. aprila 2023. godine

Fijakerijada u Crepaji po 27. put smotra fijakera i paradnih konja da pokažu ove divne životinje koje su im ponos i dika. Lipicaneri su posebna rasa konja koja je svetski poznata i imaćete priliku i njih da vidite u punom sjaju.

Međunarodna smotra fijakera i paradnih konja „Crepajački fijaker”, jedna od najvećih u zemlji i okruženju, održaće se u Crepaji, na drugi dan Vaskrsa, u ponedeljak 17. aprila, 2023. godine sa početkom u 12 časova.

Doček gostiju od 10 časova, a polazak defilea na stadion “100 Topola” u 11:45 časova.

Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 12:15 nakon čega će biti predstavljen svečani defile Konjičkog kluba “Lipicaner”.

Nakon toga održaće se takmičenje u dvopregu od 12:30h i takmičenje u četvoropregu od 16:00h.

Nastup tamburaškog orkestra planiran je za 17 časova, a u 17:20 biće održano takmičenje u petopregu.

izvor MZ Crepaja

Svake godine drugog dana Uskrsa u Crepaji se održava fijakerijada. Ovo južnobanatsko mesto ima dugu tradiciju konjarstva, a Crepajci se već danima pripremaju za prvu Međunarodnu smotru paradnih konja i zaprega u ovoj godini, koja svaki put okupi veliki broj učesnika.

Jovan Vesin iz Crepaje nastavio je porodičnu tradiciju uzgoja konja koju je počeo još njegov deda. Trenutno ima 4 lipicanera. Kaže da je ovim životinjama kao i ljudima potrebna ljubav i posvećenost. Bavljenje konjarstvom zahteva i dosta ulaganja pogotovo u opremu.

“Imamo jedan fijaker koji je iz Mađarske dovežen, to je ručni rad, on košta oko 5-6 hiljada evra. Imamo i za tri i po hiljade. I jedno takmičarsko vozilo koje je dve i po hiljade evra. Samo oprema, amovi dosta su velika stavka. Vi možete da držite konje i sa manjim izdacima ali to nije to”, i Jovan Vesin.

Borivoje Vesin nasledio je ljubav prema konjima a želja mu je da ih ima još više.

“Dosta su zahtevni što se tiče obuke, treba da se radi skoro svaki dan sa njima, što više to će biti bolji. Oko ishrane nisu, dajemo im šećer, kao poslasticu, jabuke, šargarepu, detelinu, seno”, priča Borivoje Vesin.

Crepaja je nadaleko poznata po dobrim konjima, opremi i fijakerima. Nekada je svako domaćinstvo imalo konje a poslednjih godina sve ih je manje.

Predsednik Konjičkog kluba “Lipicaner” iz Crepaje Branislav Jankov ističe: “Danas mogu da drže konje oni koji imaju para. To je čist luksuz. Ranije su ih držali kao radne sada su samo paradni. Mi kada smo počinjali Fijakerijadu imali smo samo iz Crepaje 17 zaprega a sada imamo svega 5-6. Vreme se promenilo.”

Ovih dana Crepajci ulicama uveliko “teraju” konje i treniraju ih za predstojeću fijakerijadu koja će se 27. put održati u njihovom selu na drugi dan Uskrsa.

izvor: 013 info

Pročitaj i ...

rivica 19. put banoštorska berba dionis probus

Rivica 23. put, vino iz Fruške gore za Vas

Vino sa Fruške gore, manifestacija u Rivici 23. put vas zove u goste. Uživajte i zaboravite brige. Dobrodošli.