Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » GUČA 2022. od 5 – 7. avgusta – Dobrodošli !

GUČA 2022. od 5 – 7. avgusta – Dobrodošli !

GUČA 2022. od 5 – 7. avgusta – Dobrodošli ! Sve u slavu trube i narodnih pesama ove godine u Guči. Vikend koga ćete se rado sećati u hladnim zimskim danima, zato ne oklevajte, za vikend u Guču. Truba je odlika ove manifestacije za koju zna ceo svet. Sabor trubača se održava po 61. put.

Dragačevski sabor trubača već godina okupi sve zaljubljenike u zvuke trube, a bogami i poklonike dobrog jela i pića. Tokom tri dana ste u prilici da čujete najveće majstore na trubi, da shvatite zašto smo tako veseli i sve “okrećemo” na šalu.

Prvi pomen Guče datira još iz turskog deftera iz 1476. godine. Tragovi starih civilizacija uočeni su i na području Guče. Narodni muzej iz Čačka 1956. godine obavio je arheološko istraživanje kada je na Grotnici otkriveno 11 praistorijskih humki. Još 1969. godine je otkrivena statua boginje od gline rađena pre 4000 godina, koju su tadašnji istraživači nazvali „Prva dama Dragačeva“. #

Otvaranje manifestacije je u petak kada će Vam dobrodošlicu poželeti ljubazni domaćini , sa hlebom i solju. Prvog dana je dan za pesnike, slikare , pregaoce pozorišta. Tu je i sajam knjiga.

Subota će da Vas probudi u 7 sati ujutro sa Trubačkom budilicom – ko je junak bio sinoć vreme je da ustane, umije se i nastavi svoj boj sa dertom i novim i starim ljubavima. Za kraj te večeri orkestar Ekrema Mamutovića i dert do zore.

GUČA 2022. od 5 – 7. avgusta

Nedelja Vas dočekuje – ponovo Budilica , zatim sve ostalo. U 15 sati je takmičenje zdravičara – stari običaj kod svakog krštenja, venčanja i krsne slave u našem narodu. Posle finalne večeri trubačkih orkestara I proglašenja pobednika Guče 2022. godine slede stari zvuci naše Srbije koje izvode Ana Bekuta, Snežana Đurišić i Cakana. Zatim još jedna zlatna stvar na Saboru – orkestar Bobana Markovića i u ponoć koncert pobednika 2022. godine

NEDELJA

21:00 Koncert: Narodni orkestar RTS sa gostima solistima – Ana Bekuta, Snežana Đurišić, Cakana0

22:30 Proglašenje pobednika 61. Sabora

22:45 Koncert: Boban i Marko Marković sa orkestrom

00:00 Koncert pobednika 61. Sabora

” Izvor TO Dragačevo

Pročitaj i ...

kosidba na rajcu

Kosidba na Rajcu od 15 – 17. jula 2022. godine

Prilika da vidite stare običaje, najbolje kosače i probate jela po receptima koja su još naši preci kuvali - Kosidba na Rajcu.