Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Kobasica rekord za Ginisa, Turija 28-29. 02 i 1. mart 2020.

Kobasica rekord za Ginisa, Turija 28-29. 02 i 1. mart 2020.

Snega nema, hladno nije ali je vreme da se proba kobasica rekord za Ginisa koji je davno oboren u Turiji i od danas je prilika za novi rekord – kobasica dugačka 2.036 metara! Dobro ste pročitali, duža je od 2 kilometra!!!

U petak, 28. februara 2020. godine počinje Turijska kobasicijada, jedna jedina na svetu. Na jednom mestu kobasice sveže, kobasice suve, kobasice iz celog sveta, ali i domaće – iz Turije.

U subotu, 29. februara (prestupna je godina) je velika fešta. Dan kada se pred ljubitelje mesnih đakonija traktorom donosi kobasica dugačka 2,036 kilometara i prodaje na metar. Pored prodavaca suhomesnatih proizvoda tu su u ponudi na tezgama i kolači, vino i rakija, rukotvorine majstora starih zanata.

Uveče je koncert Dragane Mirković od 19 sati.

Kobasica rekord za ginisa

Majstori pravljenja kobasica čuvaju svoje tajne. Kažu samo da u njih ide meso, slanina, paprika, biber, soli i … E to je ono nešto što Vam neće reći. Ukusi su različiti i neko voli kobasicu ljutu, neko samo da “pecne” dok neko ako nije crvena i ljuta neće ni da je jede!

kobasica rekord

Jedan recept za one koji žele da sami sebi ugode: potrebno je 9 kilograma svinjskog mesa od plećke i buta, 2,5 do 3 kilograma leđne slanine, 200 grama soli, 50 grama bibera, 100 belog luka, 100 grama slatke paprike i naravno 50 – 80 grama ljute paprike!

Sitno mleveno meso sjediniti sa začinima i u velikoj posudi RUKAMA mešati barem pola sata! Ako hoćete da se sve dobro sjedini. Dodati pola litre mlake vode u kojo je sitno iseckani beli luk. Puniti creva, formirati kobasice dužine 40 cm i ostaviti ih u pušnici dan i početi ložiti, tri dima za 8 dana. Može više ko baš voli d oseti dim u suvim kobasicama.

Pročitajte i: Domaće kobasice i alat za majstore

Dođite za vikend, ponesite dobru volju i puni novčanik. Kupite barem dva metra turijske kobasice da se zna kada ste bili u Turiji, svetskoj prestonici kobasice, a i šire! Dobrodošli!

Pročitaj i ...

novosadska jesen sombor festival

Sombor Festival cveća od 3 – 6. juna 2020. godine

Prilika da uživate u vatrometu boja i bogatstvu mirisa - Sombor Festival cveća 3-6. juna 2020.