Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Kulenijada za hedoniste u Erdeviku – 1. jun 2019.

Kulenijada za hedoniste u Erdeviku – 1. jun 2019.

Srem, divan je kićeni Srem… Erdevik je pitomo mesto u nedrima Fruške gore gde se održava Kulenijada za hedoniste, sve one koji vole da pojedu kvalitetni kulen, kobasicu, slaninu i budu i ostanu zdravi.

Svi proizvođači kulena mogu 29 i 30. maja da donesu po dva kulena na ocenjivanje u veterinarske stanice u Šidu, Erdeviku, Kuzminu, Sremskoj Mitrovici, Rumi i Inđiji (od 10-18 sati). Ocenjivanje je 31. maja u Erdeviku pred komisijom koju čine dr Predrag Ikonić, dr Branislav Šojić i dr Milenko Perić. Takođe se takmiče i proizvođači vina koji predaju uzorke od 27. do 29. maja. Ocenjivanje je 30. maja u MZ Erdevik.

U subotu, 1. juna u Erdeviku će više od 50 proizvođača suhomesnatih proizvoda doneti najbolje iz svojih pušnica, skinuti sa tavana kulene i kobasice da biste mogli uživati u zdravoj hrani. Sve će to upotpuniti proizvođači vina, rakije i sireva iz Srema. Pored njih tu su i medari, vredne domaćice iz udruženja žena sa ponudom kolača i slanih peciva. Na istom mestu su i proizvođači cveća da ulepšate svoja dvorišta, vrtove, poklonite cveće voljenoj osobi.

Kulenijada za hedoniste u Erdeviku

Kako da i Vi napraviti svoj kulen?

Važno je imati kvalitetno meso od svinjskog buta (najmanje da je svinja gajena 18 meseci), masnoću, domaću papriku (slatku ili ljutu) – ali kvalitetnu i so (od 2,2 do 2,3 %). Meso treba dobro obraditi (na mašini šajbna 8 i sitnija, pa tako tri puta) i napuniti katu (slepo crevo svinje). Pustiti da kulen 6 meseci fermentiše, dobro se nadimi (3 – 4 dima), dostigne svoj najbolji kvalitet i stigne na trpezu.

Više od 7.000 posetilaca je znak za Vas da u subotu dođete u Erdevik i uživate u kvalitetnim mesnim proizvodima, vinu i sirevima. Posle ručka posetite jezero Moharač koje se nalazi na 2,5 kilometra od centra mesta. Tu ćete sresti zaljubljenike u prirodu, dobro jelo, vino i sremačke bećarce.

vino postupak filtracije nova vina
Rizling na obali jezera Moharač, hladan!

Vinarija “Kube” se nalazi na obali jezera Moharač. Na 137 metara nadmorske visine je vinograd sa sortama Šardone, Rizling, Game, Pino noir, Kaberne sovinjon i Merlo. Vinogradar i vinar Đura Kubečka je uvek voljan da primi goste, pokaže svoje vinograde, ponudi Vas sa svojim sjajnim vinima uz sremačke đakonije od mesa. Zatim se spustite do jezera i zaboravite svoje brige i zapevajte sa tamburašima. Živeli!

Program manifestacije:

10:00-10:30 Zvanično otvaranje

10:30-11:00 Proglašenje rezultata takmičenja

11:00-19:00 Kulturno umetnički program

21:00-23:00 Koncert i vatromet

Dobrodošli!

Pročitaj i ...

hedonisti uživaju

Hedonisti uživaju ceo život, Bijeljina 20-21. mart 2020.

Život ima svoje lepe strane, hedonisti uživaju ceo život. Prilika da vidite i osetite kako je to moguće je poseta Bijeljini 20. i 21. marta 2020. godine