Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Kupusijada Futog 2022. – subota, 5. novembar – Dobrodošli

Kupusijada Futog 2022. – subota, 5. novembar – Dobrodošli

Kupusijada Futog 2022. – subota, 5. novembar je najbolji izbor za Vas, ovoga vikenda. Na jednom mestu najbolji kupus na svetu, a i šire… Sabor proizvođača tradicionalnih proizvoda zaštićenih geografskim poreklom i “Terra Madre” – svetski festival “spore hrane”.

Ko još nije čuo za futoški kupus i sarme koje dišu i mirišu. Razlikuje se od ovih, selekcionisanih hibrida svojim sadržajem šećera u listu i nikada sarma nije tako slasna , ako kupus nije iz Futoga. Manifestacija počinje karnevalom posvećenog kupusu gde će deca iz vrtića pokazati svoju maštu i ljubav prema prirodi.

Tokom manifestacije prisutni su proizvođači brojnih domaćih specijaliteta, ali i proizvođača nadaleko čuvenog ajvara iz Leskovca, Pirotskog kačkavalja, lipovog meda sa Fruške gore … Svi ti proizvodi imaju markicu koja garantuje njihovu izvornost i da se proizvode samo na određenoj teritoriji, od sirovina iz toga kraja. I nigde drugde.

Kako kiseliti kupus, pravilno – pročitajte, nećete se kajati

Na štandovima u glavnoj ulici će biti brojne oranije pune sarmi ili kuvanog kupusa sa mesom. Ovaj dan je prilika da dođete u Futog i osetite dah prošlih vremena, kada se živelo polako, imalo vremena za sve i uživalo se natenane.

Kupusijada Futog 2022. – subota, 5. novembar

Sarma je rado viđena na trpezama u Srbiji. Kako se kuva futoška sarma – glavica futoškog kiselog kupusa (2 kg), 800 grama svinjskog mlevenog mesa, 150 grama crnog luka, 40 grama pirinča, 2 čena belog luka, 30 grama slatke paprike, mlevene, po 100 grama suve slanine, kobasice i suvog mesa. Na sitno iseckani luk, koji se dinsta na 100 grama masti, svinjske, dodaje se začinjeno meso i opran pirinač, svi navedeni dodaci i dinsta se dok pirinač ne bude dopola kuvan. Odvojite listove kupusa , dok ostatke od glavice kupusa stavite na dno posude. Kuvajte 2 sata, dodajte zapršku (po želji), kuvajte još 10 minuta i čarolija je tu. Prijatno.

Dobrodošli u Futog.

Pročitaj i ...

analiza vina

Novosadski salon vina, 11 – 12. novembar 2022.

Novosadski salon vina tokom petka i subote u hotelu "Park".