Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Pirotska peglana kobasica, PIROT 25-26. januar 2020.

Pirotska peglana kobasica, PIROT 25-26. januar 2020.

Kraljica među kobasicama, pirotska peglana kobasica je prepoznata na Balkanu i postaje sve traženija i na teritoriji Evrope. Dva dana – 25 i 26. januar 2020. dođite u Pirot i budite deo manifestacije koja mami osmehe i donosi prijateljstva. Održava se u Hali KEJ, od 10 časova.

Sve je počelo još pre 300 godina kada se meso čuvalo bez frižidera i zamrzivača. Da bi sačuvali hranu, domaćini su se služili raznim začinima i tako je nastala peglana kobasica. Koristi se kvalitetno meso ovce, koze i junadi. Kada se očisti od svih žilica, masnoće, samelje se i puni se u deblje prirodno crevo.

Formira se u obliku slova U i ostavlja u prostorijama sa stabilnom temperaturom od 5 do minus pet stepeni celzijusa. Da bi se sprečilo stvaranje nepoželjnih ukusa i promene sastava mesa svakih dva dana se “pegla” – tako se izbaci voda i sačuva njen kvalitet.

Možete i Vi imati svoju, kućnu varijantu, peglane kobasice. Tajne u proizvodnji nema ili…?

Pirotska peglana kobasica

Kada usitnite meso dodate soli (do 180 – 200 grama na 10 kilograma mesa). Dodajete i crvenu mlevenu papriku (170 grama aleve i 30 grama ljute, baš ljute), 80 grama bibera i 100 grama belog luka. Sada dolazi do izražaja Vaše majstorstvo – dodaju se travke po želji – lovor, bosiljak, majčina dušica… Ipak ima tajni majstora, zar ne?

Kada probate peglanu kobasicu tražite pogledom čašu dobrog vina, da ugasite “požar” ljutine. Na manifestaciji će ponudu vina predstaviti brojni vinari – najbolje je da izaberete CABERNET SAUVIGNON, PINOT NOIRE, VRANAC…

Uz peglanu kobasicu pristaje i Pirotski kačkavalj, čuvena vrsta sira koja je već prisutna i na trpezama u Evropi.

Dobrodošli i uživajte svim čulima.

Pravi primer kako se jedan lokalni proizvod može dobro plasirati na tržište. Sačinjen od kvalitetnih namirnica, marketinški predstavljen kao jedinstveni proizvod iz predela čiste prirode Stare planine sa pratećom pričom o dobu nastanka i sa dodatkom zagonetke o uticaju peglane kobasice na erotske “moći” koju poseduje – da privuče savremene potrošače.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

ribarske večeri bodrog fest manifestacija u baču

Sombor manifestacija 20. juna – Somborski kotlić

Za ljubitelje dobrog zalogaja u Somboru 20. juna 2020. se održava manifestacija "Somborski kotlić". Poštujte preporuke lekara.