Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Praznik pršute na Zlatiboru 14. februara 2021. godine

Praznik pršute na Zlatiboru 14. februara 2021. godine

Praznik za sve koji vole da uživaju u domaćem i sušenom mesu – Pršutijada kod Zlatne gondole na Zlatiboru 14. februara 2021. godine. Najbolji domaći proizvoda će biti izloženi na štandovima, poštujući zdravstvene mere zbog covid – 19.

Ove godine će Pršutijada biti na drugom mestu, kod Zlatne gondole, a ne u Mačkatu – prestonici sušenog mesa koja je poznata širom Evrope, pa i sveta. Veština sušenja mesa se prenosi sa kolena na koleno i tajne ovog umeća ostaju u svakoj porodici. Deluje taj proces kao najprostija veština – potrebno je kvalitetno meso, so i bukovo drvo. Međutim, klima i proces zrenja mesa je ono što daje kvalitet pršutama od svinjskog i goveđeg mesa što je već prepoznato i van granica Srbije.

Praznik pršute na Zlatiboru 2021.

suseno sajam etno sušenje mesa

Izloženi će biti i drugi proizvodi od sušenog mesa, sirevi iz domaćinstava koje gaje krave na pašnjacima Zlatibora, rakija koja leči (u malim dozama) i koja sadrži kleku kao deo čarolije rakije sa Zlatibora.

Tokom manifestacije će se održati folklorni program. Dobrodošli na Zlatibor da uživate u prirodnim lepotama planine Zlatibor, proizvodima domaćina poznatih po proizvodnji pršuta, sira, kajmaka, rakije …

Pročitaj i ...

vinski plato festival vina

Festival vina i hrane, 5. septembar u Beogradu

Dobrodošli na Festival tradicionalnih vina i hrane u subotu, 5. septembra 2020. u Beograd, na Sava promenadu.