Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Pudarski dani Irig, 12-14. septembar 2019. godine

Pudarski dani Irig, 12-14. septembar 2019. godine

Lep povod da posetite pitomo mesto na Fruškoj gori, manifestacija Pudarski dani Irig je za vikend vinska prestonica naše Vojvodine. Na blago zatalasanim brdima oko Iriga su brojni vinogradi. U davnim vremenima se tu naselila vinova loza koja nas daruje vinom koje su Sremci rado prigrlili.

Već 27. godinu se održava manifestacija Pudarski dani sa željom da se sačuva uspomena na pudara, kralja vinograda. Pudar je bio čovek koji je čuvao grožđe od lopova i čvoraka. Imao je čegrtaljku i budžu, strah i trepet za sve nepoštene.

Tokom vikenda se održava defile zaprega, organizuje se pudarski fruštuk (doručak) i kreće se u vinograde na berbu, slatki završetak napornog rada u vinogradu.

Pudarski dani Irig

Veliki je broj vinarija u Irigu, pomenućemo vinariju “Mačkov podrum” koja je postala prepoznatljiva po vinu Portugizer. Nastalo je od sorte koja je donesena na naša brda pre dva veka i najviše se pila kao mlado vino u novembru – popularno su ga zvali Svatovac. Nije bilo kuće koja nije gajila Portugizer. 

Sada se gaje razne i druge sorte: Šardone, Pino noir, Rajnski rizling, Merlo, Kaberne Sovinjon…

Sastavni deo manifestacije je izložba vina “Pudarev izbor” koja će pokazati umeće vinara, bogatstvo ukusa grožđa sa padina Fruške gore. Možete kombinovati vino sa ukusima domaćih kobasica, domaće šunke i sira. Sve to prati bogati izbor kolača vrednih domaćica: salarice, štrudle, breskvice…

Spremljen je i bogati muzički program:

12.09.2019. (četvrtak) – Tamburaški orkestar “Romansa”

13.09.2019. (petak) – Koncert orkestra “Crvena jabuka”

14.09.2019. (subota) – Koncert Ana Bekuta

Dobrodošli!

 

Pročitaj i ...

ribarske večeri bodrog fest manifestacija u baču

Sombor manifestacija 20. juna – Somborski kotlić

Za ljubitelje dobrog zalogaja u Somboru 20. juna 2020. se održava manifestacija "Somborski kotlić". Poštujte preporuke lekara.