Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Sabor u Guči – Truba je ponos i dika Srbije

Sabor u Guči – Truba je ponos i dika Srbije

Sabor u Guči ove godine se održava 13 – 15. avgust 2021. godine. Dani kada se ne spava, samo se veseli uz zvuke trube, a ponekad i plače. Sabor se održava uz sve propisane mere koje se primenjuju zbog pandemiije covid – 19. U nedelju, 15. avgusta je Finale takmičenja trubača dok je od 21 sat koncert Gorana Bregovića i orkestra za svadbe i sahrane.

Dragačevski sabor trubača, takođe poznat i kao Guča festival, je tradicionalna festivalska manifestacija i jedinstvena smotra trubaštva koja se svake godine održava u gradiću Guča, u Dragačevu, u regionu Zapadne Srbije. Skoro milion posetilaca iz Srbije i inostranstva dolazi u gradić od dve hiljade stanovnika svakog Avgusta. Zahvaljujući festivalu Guča je postala poznata u celom svetu kao mesto održavanja najvećeg festivala trubačke muzike širom planete, gde su još zatupljene i druge tradicionalne vrednosti, kao što su tradicionalne pesme, igre i nošnje regiona Dragačeva i Zapadne Srbije.

Sabor u Guči – dani veselja

Od kako je knez Miloš Obrenović po svojoj naredbi oformio prvi vojni trubački orkestar 1831. Godine truba se odomaćila kod stanovništva i postala deo njihove kulture i tradicije.Zvuk trube u ovom delu Srbije tradicionalno prati svaki veći događaj, od proslave rođenja, krštenja, venčanja, porodičnih slava, ali je i sastavni deo sahrana uz čiji zvuk se ljudi opraštaju od ovog sveta.

MUZEJ TRUBE

U zgradi prve škole izgrađene u Guči, koja se nalazi u samom centru varoši, pored crkve, pre nekoliko godina otvoren je muzej Dragačevskog sabora trubača.

Veliko broj eksponata i fotografija posetiocima omogućava da ožive događaje od pre više od pola veka, kada je glas o trubaštvu u ovom kraju krčilo put ka svetu i kada su za specifičan zvuk trube i orkestara saznali brojni budući ljubitelji ove manifestacije.

Dobrodošli!

Pročitaj i ...

analiza vina

Vino slavi ovoga vikenda u Beogradu i Novom Sadu

Salon vina u Beogradu i WINE FEST 2022 u Novom Sadu Vas pozivaju da slavite vino.