Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Sajam Dunava u Golupcu – vikend za pamćenje

Sajam Dunava u Golupcu – vikend za pamćenje

Sajam Dunava u Golupcu – vikend za pamćenje. Na Dunavu, uz brojne učesnike iz svih regija Srbije, upoznajte lepotu Dunava, probajte čuvenu riblju čorbu i proizvode od voća iz regije i posetite Golubački grad. Dobrodošli!

Možete posetiti “Etno dvorište” u gradskom parku, Tu je atrakcija “Zmajevo selo” srednjovekovno selo u Tvrđavi, tu je i pogled na Dunav sa zidina Golubačkog grada, “Zmajevo selo“će zabaviti mališane uz radionice slikanja, savladavanje cirkuskih veština i pozorišne predstave. „Tvrđava Golubački grad“ će Vas vratiti u srednji vek, prilika da vidite kako su živeli naši preci tokom prethodnih vekova, sretnete vitezove i princeze …

Tokom dana počinju pripreme za „Golubački kotlić“ koji obraduje gurmane, tu su i brojna sportska takmičenja i večernji kulturno-zabavni programi – Dunav je širok kao more i ima mesta za sve čamce, jedrilice i plovila koja su tu da plove Dunavom i sačekate zalazak Sunca.

ribarske večeri bodrog fest manifestacija u baču
Čuvena bistra riblja čorba

Na „Golubačkom kotliću“ odrastale su generacije majstora riblje čorbe budući da ova manifestacija traje duže od pola veka. Gastronomska manifestacija takmičarskog karaktera u Golupcu se organizuje od 1965. godine i jedna je od najstarijih i najmasovnih takmičenja u pripremanju riblje čorbe u Srbiji.  Degustacija se preporučuje jer riblja čorba je najukusnija sa pogledom na Dunav.

Osim kulinarske, na Sajmu Dunava, pažnja se poklanja i etno baštini. Gradski park u Golupcu u sajamske dane postaje Etno dvorište u kome svoje umeće i rukotvorine predstavljaju proizvođači iz svih krajeva Srbije.

Uz Etno dvorište smestilo se Zmajevo selo sa zanimljivim prezentacijama i radionicama za odrasle i decu. U njemu će najmlađi posetioci Sajma Dunava ovladavati cirkuskim veštinama, uz umetnicu Tatjanu Karabašević učiti da slikaju i uživati u pozorišnoj predstavi za decu „Ceca Pereca“. Deci se u zabavi
mogu pridružiti i odrasli.

Vratićemo vas i bez vremeplova u srednji vek. Potrebno je da samo uđete u kompleks „Tvrđava Golubački grad“ i bićete u srednjovekovnom selu. Na vas čekaju vitezovi i princeze, spremni da otkriju tajne – kako su živeli, čime su se hranili i lečili ljudi u srednjem veku.

Pošto je Dunav kod Golupca „širok kao more“ i pruža odlične uslove za sportove na vodi, deo Sajma Dunava su i demonstracija i takmičenje u jedrenju, takmičenje u pecanju na plovak za juniore i seniore, kao i takmičenje u odbojci na pesku.

Sajam Dunava nastavlja da „živi“ punom snagom i nakon zalaska sunca. Iz Etno dvorišta, Zmajevog i srednjovekovnog sela i sportskih terena, epicentar dešavanja seli se na letnju pozornicu u Golupcu.

Bogatstvo etno različitosti kojima se odlikuje Srbija predstaviće kulturno-umetnička društva iz svih krajeva naše zemlje, a završnica dana rezervisana je za koncerte poznatih muzičkih grupa – Legende i Zana.

Sajam Dunava, subota, 30. jul 2022.

Sportska takmičenja
09.00 Pecanje na plovak – juniori i seniori (golubački kej)
10.00 Odbojka na pesku (jedriličarski kamp)
12.00 Demonstracija i takmičenje u jedrenju (jedriličarski kamp)

Etno dvorište (gradski park Golubac)
10.00 Prodajna izložba rukotvorina, hrane i pića

Kompleks Tvrđava Golubački grad
10.00 Srednjevekovno selo

Zmajevo selo (gradski park Golubac)
17.00 Likovna radionica za decu “Mala škola slikanja sa Tatjanom Karabašević”
19.00 Pozorišna predstava za decu „Ceca Pereca“

GOLUBAČKI KOTLIĆ (Golubački kej)
18:30 Tradicionalno takmičenje u kuvanju golubačke riblje čorbe

Kulturno umetnički program (sportski centar Golubac)
19.00 Nastupi folklornih ansambala

Muzički program (sportski centar Golubac)
20.30 Koncert grupe “The Passengers”
21.30 Proglašenje pobednika u takmičenjima
22.00 Koncert legendardne grupe “ZANA”

Sajam Dunava, nedelja 31. jul 2022.

Sportska takmičenja
10.00 Odbojka na pesku (jedriličarski kamp)
12.00 Demonstracija i takmičenje u jedrenju (jedriličarski kamp)
PARTIZAN U GOLUPCU – Prijateljska utakmica između FK Partizan i FK Đerdap*

Kompleks „Tvrđava Golubački grad“
10.00 Srednjevekovno selo
18.00 “Bio jednom jedan Laf“ – Izložba posvećena Dušku Radoviću

Pročitaj i ...

kosidba na rajcu

Kosidba na Rajcu od 15 – 17. jula 2022. godine

Prilika da vidite stare običaje, najbolje kosače i probate jela po receptima koja su još naši preci kuvali - Kosidba na Rajcu.