Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Turija četrdeseti put, 23-25. februar 2024.

Turija četrdeseti put, 23-25. februar 2024.

Turija četrdeseti put – Novi rekord i ovoga vikenda, najduža kobasica od čak 2.040 metara. Više od 15.000 posetilaca se očekuje za vikend u Turiji. Možete i sami učestvovati u pravljenju kobasica – svaka ekipa dobija 5 kilograma mesa i creva za punjenje, sve ostalo je na vama. Takmičenje je u petak, od 14 sati. U subotu, 24. februar, je svečano otvaranje “Kobasicijade” u 12 sati, sledi proglašenje najbolje suve kobasice :

  1. / iz Turije
  2. / van Turije
  3. / mesne industrije

Sledi takmičenje, od 14 sati, u brzom jedenju kobasica, zatim nagrada za osobu koja je došla iz najudaljenijeg mesta, nagrada za najtežeg čoveka. Na kraju dana je nagrada za sve posetioce, koncert Harisa Džinovića u 19 sati.

 Na jednom mestu više od 120 štandova, prilika da probate i ponesete kući domaće kobasice za hladne dane kada nam najavljuju sneg, mada se može u njima uživati i ako snega nema. Možete i kupiti jedan metar kobasice koja će biti najduža u Srbiji.

Dođite da učestvujete, vidite i budete viđeni.

Turija četrdeseti put

Jedan od recepata za spremanje domaćih kobasica.

Potrebno je da izaberete 7 kg kvalitetnog svinjskog mesa, 2 kg goveđeg mesa, 1 kg sveže slanine bez kožurice, 30 gr mlevenog crnog bibera, 200 gr soli, 100 gr slatke i isto toliko ljute paprike, 100 gr belog luka, tanka svinjska creva.

Sve meso od svinjske plećke i goveđeg mesa (od vratine), morate dobro očistiti od žilica da kvalitet bude pre svega, pa samleti kroz rešetku 8 mm, zajedno sa slaninom i očišćenim belim lukom. Zatim, pre mešanja smese, dodati so, biber i papriku, pa mesiti rukama najmanje pola sata. Puniti tanka svinjska creva, u parovima, ne dužim od 35 do 40 cm. Tokom punjenja vrhom noža bockajte crevo da ne nastanu vazdušni džepovi.

Ostavite kobasice da se ocede i zatim odnesite u pušnicu i dimite hladnim dimom. Drvo najboje da bude bukovo, trešnjino. Nakon tri četiri dima odnesite ih u prostoriju gde će kobasice sazrevati.

Ako Vam već se javlja glad, brzo za vikend u Turiju.

Dobrodošli.

Pročitaj i ...

rivica 19. put banoštorska berba dionis probus

Rivica 23. put, vino iz Fruške gore za Vas

Vino sa Fruške gore, manifestacija u Rivici 23. put vas zove u goste. Uživajte i zaboravite brige. Dobrodošli.