Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Valjevo – duvan čvarci osvajaju svet

Valjevo – duvan čvarci osvajaju svet

Hladno vreme traži “jaku” hranu, to Vam nudi Valjevo i duvan čvarci koji su njegov brend. Još u oktobru 2006. godine održana je prva manifestacija Duvan čvarci. Na ideju je došao mesar Slavan Batočanin i 12. oktobra je 12 mesara napravilo na keju, uz Kolubaru, 300 kilograma duvan čvaraka koje su podelili posetiocima. Od tada je manifestacija postala zaštitni znak Valjeva i duvan čvarci su uvršteni u srpsku nacionalnu kuhinju. Ove godine će 5. i 6. oktobra biti održana po 13. put – verujemo da ovaj broj će doneti sreću organizatorima.

Valjevo duvan čvarci

Više od 90 ekipa će učestvovati u takmičenju u proizvodnji duvan čvaraka, na keju uz Kolubaru. U samom gradu će biti 200 štandova sa narodnim rukotvorinama, zimnicom, vinom i rakijom i naravno suhomesnatim proizvodima.

Kako se prave duvan čvarci? To je dugotrajan proces koji počinje kada se u oraniju od 100 litara stavi 25 litara vode i krupnije isečeno svinjsko meso i masnoća. Na početku, vatra treba da je jača, da voda proključa i kada smesa postane bistra, vatru treba smanjiti. Kuva se dok voda ne ispari, a čvarci dobiju željenu boju. Može se desiti da se čvarci uklone sa vatre kasno i da zagore – zato na vreme skinite oraniju sa vatre!

Zatim se čvarci cede kroz pamučnu krpu na presi dok ne postanu tanki kao rezani duvan. Tada se mogu soliti po želji. Tokom manifestacije se potroši 10 tona masti i 5 tona čvaraka koje odnesu kući zadovoljni posetioci. Tokom dva dana se odvija kulturno umetnički program i najavljen je koncert u nedelju, u 15 sati – Dragan Kojić Keba.

Dobrodošli

Pročitaj i ...

dani vina sir vino investicije oprema sir mladi

Muzika vino i Novi Sad vas pozivaju u goste za vikend

Prilika da ovaj vikend provedete uzbudljivo i da vas muzika, vino i glas Lene Kovačević i Zvonka Bogdana podsete na stare ljubavi, izmami osmeh i zaigrate.