Najnovije vesti
Početna » Manifestacije » Vurdijada po osmi put 19. oktobra 2019. u Babušnici

Vurdijada po osmi put 19. oktobra 2019. u Babušnici

Vreme je da se poseti Vurdijada u Babušnici za vikend. Još jedna manifestacija koja čuva od zaborava specijalitet koji odlikuje specifičan geografski lokalitet u Srbiji.

Na jednom mestu je više od sto učesnika manifestacije koji nude bogatu trpezu ovoga kraja, ali vurda je kraljica ponude. Vekovima je vurda deo trpeze starosedelaca. Kako se pravi?

Vurdijada osmi put

Počinje sa domaćim, punomasnim kravljim mlekom koje se skuva. Nakon toga se doda mala količina kiselog mleka koje izaziva fermentaciju. Posuda u kojoj je buduća vurda se dobro utopli. Kada se proces završi vurda se posluži, blago posoljena. To je za svakodnevnu upotrebu. Ako želite da vurda bude još intenzivnija dodaje joj se paprika, so i ostavi da se proces završi. Tako može dočekati zimu.

Dođite 19. oktobra 2019. godine u Babušnicu da udahnete prirodu, da probate vurdu i ostale specijalitete ovoga kraja. Dobrodošli.

Pročitaj i ...

bundeva gajenje

Bundeva je bogatstvo beta karotena i eliksir za telo

Bundeva daje beta-karoten koji smanjuje rizik od raka, hladno cedjeno ulje snižava nivo holesterola u krvi a semenke relaksiraju nerve i čuvaju srce.