Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Ratarstvo » Zakup državnog zemljišta ove godine najbolji do sada

Zakup državnog zemljišta ove godine najbolji do sada

Interesovanje poljoprivrednika je bilo veliko i zakup državnog zemljišta je izvršen najviše u Vojvodini. Prosečna cena zakupa je 196,23 evra po hektaru.

Najveći zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u 9 opština u Vojvodini. Bez zakupa u 16 opština.

Nakon završenog postupka davanja u zakup i na korišćenje u agroeko-nomskoj 2018/19 godini, u 9 jedinica lokalnih samouprava u Vojvodini ostvaren je najveći zakup državnog poljoprivrednog zemljišta do sada, saopštila je Uprava za poljoprivredno zemljište.

Pored Bačkog Petrovca, Beočina, Čoke, Opova, Sremske Mitrovice i Sombora, rekordni zakup ostvaren je i u Inđiji, Pančevu i Sremskim Karlovcima.

Tako je u Inđiji ove godine dato u zakup 3.455 ha, što je za 100 ha više nego prethodne godine, navodi Uprava.

Zakup državnog zemljišta

Bez zakupa u 2018/19 na području 16 opština.

Nakon okončanja oba kruga nadmetanja za agroekonomsku 2018/19 godinu, u 16 opština nije bilo zainteresovanih za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

To su sledeće opštine: Aranđelovac, Bajina Bašta, Bujanovac, Ćićevac, Golubac, Gornji Milanovac, Kučevo, Lajkovac, Ljig, Lučani, Majdanpek, Merošina, Požega, Priboj, Trgovište i Žagubica.

Ipak, ovo je najbolji rezultat od donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu 2006. godine, jer se u odnosu na prethodne godine broj opština i gradova u kojima nije bilo zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini značajno smanjio, navodi se u saopštenju.

Tako je, na primer, u 2017/18 agroekonomskoj godini bilo 28 opština i gradova bez zakupa, dok u agroekonomskoj 2016/17 ukupno u 32 jedinice lokalne samouprave nije bilo zainteresovanih za zakup državnog zemljišta.

Prosečna cena zakupa po hektaru u poslednje tri godine je 196,23 evra.

U obaveštenju Uprave za poljoprivredno zemljište jedinicama lokalnih samouprava o prosečnoj ceni zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji Republike Srbije u poslednje tri godine navodi se da je usled neažurnosti pojedinih jedinica lokalnih samouprava došlo do kašnjenja u sprovođenju postupka realizacije godišnjih programa 2018. godine.

Kako ne bi došlo do kašnjenja u realizaciji godišnjih programa 2019. godine, Uprava za poljoprivredno zemljište je na osnovu raspoloživih podataka utvrdila prosečnu cenu zakupa po hektaru za prosečan kvalitet zemljišta na teritoriji Republike Srbije u poslednje tri godine i ona iznosi 196,23 evra.

Izvor: Uprava za poljoprivredno zemljište

Pročitaj i ...

bolesti kod ovaca il de franc nega papaka tov jaganjaca neplodnost bolesti

Bolesti kod ovaca usled neadekvatne ishrane

Period kada ovce su sjagnjene su često periodi pojave bolesti kod ovaca koje nastaju zbog nedostatka glukoze, nekih minerala i vitamina.