Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Izvoz svinjskog mesa čeka decembar 2019. ili 2020. godinu

Izvoz svinjskog mesa čeka decembar 2019. ili 2020. godinu

Dobra vest da izvoz svinjskog mesa “kreće” u novembru 2019. nije bila realna, jer inspekcija iz Kine tek stiže u Srbiju. Obećanja su da neće biti kvote za izvoz, ali klaničari očekuju da bi količina od 50.000 tona bila dobar početak.

Udruženje odgajivača svinja je zadovoljno brojem tona, ali početak čitave “operacije” ne obećava. U Srbiji se, prema tvrdnjama analitičara, sada gaji 2,7 miliona svinja što je daleko od nekadašnjeg broja svinja u tovu. Optimisti najavljuju da će se gajiti čak 4 miliona svinja kada “krene” izvoz. Obradovali su se i proizvođači stočne hrane jer koliko tek treba tona stočne hrane za tov svinja pri povećanju uzgoja za milion grla!

Izvoz svinjskog mesa u Kinu

Da li opet pravimo računicu koja nema dovoljno dobre osnove? Transport mesa do Kine je dug 45 dana. Znači kada inspekcija iz Kine utvrdi da naši pogoni zadovoljavaju zdravstveno – higijenske uslove za izvoz tek treba da počne otkup. Kada će biti plaćanje otkupljenih svinja, kada će izvoznici naplatiti izvezeno meso? Ko o tome još da vodi računa, biće plaćeno, nekada … Da ne bude opet zamena svinja za kukuruz u maju 2020., kada se vidi koliko nam je kukuruza ostalo koji mi nismo izvezli.

Cena svinjskog mesa u Kini naglo raste jer je afrička kuga svinja skoro prepolovila broj grla. Tržište je veliko, količina godišnjeg uvoza svinjskog mesa u Kinu je preko 1,8 miliona tona. Samo u avgustu i septembru 2019. uvoz je bio 329.000 tona. Cena je iznad 3,8 evra za kilogram u veleprodaji. Dobra vest je da potrošnja svinjskog mesa ipak raste i pored viših cena.

Taj manjak svinjskog mesa su dobro iskoristili uzgajivači svinja iz Brazila i Evrope. Rast izvoza svinjskog mesa iz Brazila 47% za prvih 8 meseci 2019. godine. Iz EU izvoz svinjskog mesa u Kinu je porastao za 42% (u prvih 6 meseci) na 968.000 tona u odnosu na isti period u 2018. godini.

Koliko ćemo biti konkurentni na kineskom tržištu? Valja sačekati prve rezultate inspekcije iz Kine i dogovor klaničara sa uzgajivačima. Neki od velikih uzgajivača kažu da prvo treba zadovoljiti potrošače iz CEFTA, a zatim krenuti u osvajanje jednog segmenta kineskog tržišta. Veliki je posao pred nama ako želimo da gajimo 4 miliona svinja godišnje.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

ishrana krmača neuroza krmače prasad ishrana priplodnih ishrana svinja izostanak mleka prašenje mlečnost krmača

Mlečnost krmača uslovi za kvalitet mleka – ISV

Dobra krmača mora da pojede 5-7 kg hrane da bi hranila mlekom prasiće.