Najnovije vesti
Početna » Voćarstvo » Ogrozd je retko gajena biljka u Srbiji

Ogrozd je retko gajena biljka u Srbiji

Ogrozd se retko gaji – Na našim prostorima još uvek predstavlja manje-više nepoznatu voćnu vrstu koja se i retko može uočiti u kućnim vrtovima. Uzrok tome je slabo poznavanje ove vredne jagodaste voćne vrste koja kod nas ima slabu tradiciju uzgoja. Ogrozd potiče iz Sibira i Mandžurije, a u severnoj Evropi uzgaja se od XVI veka. Iako se na prvi pogled čini da ogrozd nije bogat hranljivim materijama, njihova količina u njegovim žutim, zelenim ili crvenim plodovima nije zanemariva. A radi se o voćki koja obiluje vitaminima B grupe i vitaminom A, dok C vitamina sadrži u sličnim količinama kao i crvene ribizle. Pored toga, ogrozd sadrži i veću količinu dijetetskih vlakana, beta-karotina i nešto manju količinu kalcijuma, fosfora i gvožđa.

Ogrozd je retko gajena biljka u Srbiji

ogrozd

Ogrozd je skromna voćna vrsta koja dobro podnosi nepovoljne uslove uzgoja. Prema niskim temperatu-rama je posebno otporan, te u vreme dubokog zimskog mirovanja izdrži temperature od -25°C, a promrzline nastaju tek na -35°C. Ipak, ne pogoduju mu nagla zahlađenja u vreme cvetanja jer to može prouzrokovati smanjenje prinosa, ali i uticati na formiranje sitnijih plodova koji mestimično otvrdnu, odnosno, odumru. Ali i pored svega ovo je voćna vrsta kojoj godi nešto hladnija klima. Spomenimo i kako u pogledu zemljišta nije posebno izbirljiv, pa ga s uspehom možemo gajiti i na našim karbonatnim zemljištima. Naime, ogrozd je kalcifilna biljka što znači da mu odgovaraju i zemljišta bogata kalcijumom.

On se najčešće uzgaja u obliku grma a može i sa stablom. A njegovu sadnju najpoželjnije je obavljati krajem jeseni ili početkom proleća, pri tom imajući na umu činjenicu kako ovaj višegodišnji žbun rano dolazi na rod, neretko već u prvoj godini uzgoja.

Mimica Kostić Đorđević dipl.ing.
PSSS Pirot

Ogrozd je pravi rudnik vitamina A i C, mangana, kalija i dijetetskih vlakana. U nešto manjim količinama sadrži pantotensku kiselinu, folate, tiamin, piridoksin, bakar, kalcij, fosfor i magnezij. Samo 100 grama bobica sadrži tek 44 kalorije i 25 posto dnevne količine preporučenih dijetetskih vlakana što ga čini idealnom hranom za mršavljenje.

Ogrozd je i pomoć za dijabetičare. Prava je namirnica za dijabetičare jer drži šećer u krvi pod kontrolom. Takođe je bogata hromom, što ju čini posebno zanimljivom za ovu populaciju. Naime, može stimulisati izoliranu skupinu stanica koje luče hormon insulin, što snižava nivo šećera.

Sok se pokazao dobrobitnim za zdravlje očiju – može ublažiti simptome konjuktivitisa i glaukoma, a takođe smanjuje intraokularni pritisak. Ove se dobrobiti mogu pripisati bogatom sadržaju vitamina A.

Sok ogrozda pomaže ojačati imunitet te je na taj način naše telo spremnije uhvatiti se ukoštac s bolestima i zaštititi nas. Ima antibakterijska svojstva i pomaže protiv upala. Istraživanja su pokazala da ogrozd sadrži vitamine i minerale koji osiguravaju zdravlje srca i krvnih sudova.

Pročitaj i ...

Proizvodnja sadnog materijala, zasadi oraha i isplativost

Proizvodnja sadnog materijala zahteva dosta truda zato pročitajte koje sve uslove treba zadovoljiti kako bi orah postao plodonosna biljka.