Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Hibiskus donosi zdravlje i bogatstvo C vitamina

Hibiskus donosi zdravlje i bogatstvo C vitamina

Antioksidansi su čuvari zdravlja, a hibiskus donosi zdravlje upravo bogatstvom antioksidanasa u čaju u ovim hladnim danima.

Lekovita svojstva hibiskusa u vašoj šolji čaja

I pored toga što možda nemate naviku da pijete čaj, ili čak niste nikada ni pomislili da zamenite šolju kafe nečim novim, možda je vreme da razmislite o čaju od hibiskusa i njegovim svojstvima korisnim za zdravlje. Biljni čaj koji se dobija potapanjem biljke hibiskus u vruću vodu, ima kiseo ukus, sličan soku brusnice. Pijuckajte ga vrućeg ili hladnog, pa ćete možda poboljšati vaše opšte stanje. Spremni da naspete šolju? U ovom članku ćemo vas upoznati sa blagodetima za zdravlje koje nudi čaja od hibiskusa. Živeli!

Čaj od hibiskusa je prepun antioksidanata

Ovaj napitak bez kofeina je odličan izvor antioksidanata, koji se bore protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativna oštećenja.

Slobodni radikalni i oksidativna oštećenja napadaju ćelije i pogoršavaju proces starenja (eto bora!), dok istovremeno povećavaju i stepen rizika od oboljevanja i bolesti. Različita ispitivanja pokazuju povezanost slobodnih radikala i prevalencije demencije, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, između ostalog, pa je zato najbolje da ih kako znate i umete, držite što dalje od sebe. Visok sadržaj antioksidanata u čaju od hibiskusa može da uspori ovaj proces, ublaži upale u organizmu i učini da vaša koža izgleda sveže i mlado.

Čaj od hibiskusa je dobar za srce

Ispitivanja pokazuju da konzumiranje čaja od hibiskusa ima pozitivno delovanje na zdravlje srca, na primer, snižava krvni pritisak. U jednoj naučnoj studiji odrasle osobe sa povišenim krvnim pritiskom koje su tokom 6 nedelja svakodnevno konzumirale tri doze od 200 ml čaja od hibiskusa, primetile su snižavanje ukupnog krvnog pritiska. Samo imajte na umu da je ovo bila mala studija sa 65 učesnika. Ipak, jedan drugi pregled studija otkriva da ispijanje ovog biljnog čaja snižava i sistolni (gornji) i dijastolni (donji) krvni pritisak.

Hibiskus donosi zdravlje

Čaj od hibiskusa snižava loš holesterol

Čaj od hibiskusa povećava nivo HDL (dobrog) holesterola, a snižava nivo LDL (lošeg) holesterola i triglicerida. Postoje neke nepodudarne studije, pa su i dalje neophodna obimnija ispitivanja da bi se bolje istražilo delovanje čaja od hibiskusa na snižavanje nivoa holesterola.

Čaj od hibiskusa se povezuje sa smanjenjem telesne težine

Mnoge osobe koriste čaj od hibiskusa za mršavljenje. Ovaj čaj ipak nije zamena za zdravu ishranu i vežbanje – on vas neće nekom magijom osloboditi viška kilograma, ali može da ima ulogu u mršavljenju zahvaljujući diuretičkim svojstvima.

Pored toga, čaj od hibiskusa ima antiinflamatorno dejstvo, pa može da kontroliše kortizol (hormon stresa) koji doprinosi skladištenju masti. Poput voća i povrća, čaj od hibiskusa sadrži mnogo antioksidanata i polifenola, a oni štite organizam od bolesti i ublažavaju upalu.

Mirišljavi biljni čaj poput ovoga je odlično piće posle večere, kada imate potrebu za nečim slatkim. On može da utoli potrebu za slatkim, jer menja ukus u vašim ustima. Vama je previše kiseo? Možete da dodate kašičicu meda.

Zima je stigla, čaj od hibiskusa je pravi izbor za hladne večeri.
C vitamin za hladne dane

Čaj od hibiskusa može da poboljša varenje

Diuretici povećavaju količinu vode i soli koji se iz organizma izbacuju kao mokraća. Čaj od hibiskusa se pokazao kao prirodni diuretik, izvlači so iz organizma, a to je mehanizam pomoću koga se snižava krvni pritisak. Pored toga, od presudne je važnosti da pijemo vodu bez šećera i kofeina, koja može da bude aromatizovana, jer ćemo tako biti hidrirani. Zauzvrat, konzumiranje obilnih količina vode pospešuje redovno pražnjenje creva, sprečava konstipaciju i poboljšava varenje.

Čaj od hibiskusa jača imuni sistem

Baš tako – ispijanje ovog ružičastog čaja može da vas poštedi kijavice. Razlog leži u tome što čaj od hibiskusa sadrži vitamin C, jak antioksidant za koji znamo da je odgovoran za zdravlje našeg imunog sistema.

Štaviše, hibiskus ima i visok sadržaj gvožđa, minerala koji održava ravnotežu imunog sistema i pomaže organizmu da održava crvena krvna zrnca. Uz to, vitamin C povećava apsorpciju gvožđa, što je od maksimalne koristi za sve.

Čaj od hibiskusa za zdravu jetru

Probajte da pijete ovaj čaj nakon konzumiranja alkohola. Ispitivanja na ljudima i životinjama pokazuju da hibiskus može da spreči oštećenja jetre. Kod nekih subjekata su se smanjili markeri oštećenja jetre, a kod nekih je povećana koncentracija detoksifikujućih enzima u jetri.

Pročitaj i ...

lubenice na redu lubenica

Lubenica hladi i doprinosi Vašem zdravlju

Sočna slatka lubenica hladi i doprinosi Vašem zdravlju. Svake nedelje jedan dan sa lubenicom.