Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Lekovita svojstva koprive su znali i naši stari

Lekovita svojstva koprive su znali i naši stari

Otkrijte lekovita svojstva koprive i svaki dan je koristite bilo kao čaj, dodatak ishrani, za meleme… Nalazi se lako u prirodi, ali ponesite rukavice kada je berete.

Naziv kopriva, ili žara, zvuči kao ime biljke koju bi valjalo izbegavati (doduše, može gadno da opeče ili izazove osip kada njeno sveže lišće dođe u direktan kontakt sa kožom). Ali, uprkos imenu, kopriva ima brojna lekovita svojstva i spada u najkorišćenije lekovite biljke širom sveta.

Koristi se za anemiju, probleme sa kožom i reumatizam, između ostalog, pa je zato kopriva dobroćudna i bezbedna biljka za upotrebu kada se pobrinete za njene trihome, odnosno žarne dlake lista. Od ove biljke se priprema i veoma hranljiv i revitalizujući čaj.

U nastavku članka pročitajte više o iznenađujućim korisnim svojstvima lista koprive i načinima upotrebe koji će koristiti vašem zdravlju.

Poreklo koprive

Kopriva je zeljasta višegodišnja cvetnica, u botanici poznata pod nazivomlekovita svojstva Urtica dioica, a pripada porodici kopriva (Urticaceae). Ova vrsta je podeljena u šest podvrsta, od kojih pet karakterišu žarne dlake lista koje izazivaju jako pečenje i kožni osip – urtikariju. Kopriva je poreklom iz Evrope, ali je sada uspešno rasprostranjena širom sveta.

Od drevnih vremena ova biljka je korišćena u tradicionalnoj medicini, ishrani, za pripremu čajeva, ali i kao sirovina za tekstil. Njena upotreba kao lekovite biljke datira još iz vremena drevne Grčke i Rima.

Sveža kopriva se lako nalazi i bere u proleće ili jesen, a najbolje je da je potražite na polusenovitim mestima, naročito blizu obala potoka i drugim vlažnim i plodnim mestima.

Kada berete svežu koprivu obavezno nosite rukavice, kako biste izbegli uobičajeni osip koji nastaje usled kontakta sa svežim listom koprive.

Kopriva je hranljiva za organizam

Najviše korisnih svojstava koprive dolazi od njenog visokog sadržaja hranljivih materija. Ona sadrži vitamine A, C i K, a uz to i lako apsorbujuće minerale – kalcijum i gvožđe. U druge hranljive materije spadaju magnezijum, kalijum, proteini, beta karoten i hlorofil.

Pored toga, kopriva ima i visok sadržaj antioksidanata i polifenola. Antioksidanti pomažu našem organizmu da se odbrani od slobodnih radikala koji izazivaju starenje, neke vrste raka i druge bolesti.

Istraživanja polifenola pokazuju da oni mogu da spreče i kontrolišu zapaljenske bolesti, kao što su neke vrste raka, bolesti srca i dijabetes.

Visok sadržaj hranljivih materija u koprivi može da bude od pomoći svima koji se oporavljaju od duge bolesti ili stresa, a sadržaj gvožđa je dobar za osobe sa anemijom, jer se lako vari.

Blagotvorni čaj od koprive za Vaše zdravlje

Korisna svojstva koprive za zdravlje žena

Hranljive materije i jedinjenja kojih ima u koprivi posebno su korisni za žene u svim dobima. Kopriva može da poboljša opšte zdravlje ženskog reproduktivnog sistema, pa se zato često koristi u mešavinama za PMS, plodnost i menopauzu.

Hranljivost koprive pomaže i kod umora usled nedostatka gvožđa do koga dolazi zbog obilnih menstruacija, a korisna je i za majku i dete tokom trudnoće. Kopriva je dobra i za dojilje, jer obogaćuje majčino mleko.

Lekovita svojstva koprive

Kopriva za ublažavanje tegoba usled sezonskih alergija

Mada su ispitivanja još u toku, postoje neki dokazi da kopriva može da donese olakšanje kod sezonskih alergija i polenske kijavice. Izgleda da je razlog tome to što kopriva ima antiinflamatorno dejstvo, što pomaže kod simptoma alergija.

U jednoj studiji, otkriveno je da je upotreba koprive osušene smrzavanjem (liofilizacija) bila delotvornija kod polenske kijavice od placeba. Premda je potrebno još ispitivanja da bi se utvrdilo na koji način kopriva može da pomogne kod alergija, travari već godinama koriste koprivu za borbu protiv sezonskih alergija. Biljna akademija (Herbal Academy – onlajn škola za travare) preporučuje upotrebu tinkture koprive ili kapsule koprive sušene smrzavanjem, jedan do dva meseca pre početka sezone alergija, kao i dalje uzimanje sve do kraja sezone.

Kopriva pomaže kod bolova i artritisa

Antiupalna jedinjenja u koprivi takođe obećavaju i kao pomoć kod osteoartritisa, gihta i bolova u zglobovima izazvanih upalom. Jedna studija je pokazala da je primena kreme od koprive na površini tela zahvaćenoj osteoartritisom bila daleko delotvornija od placeba. Izgleda da kopriva deluje i protiv upale i bolova i kada se uzima interno. Suplement koji sadrži koprivu, riblje ulje i vitamin E značajno je smanjio bolove usled artritisa, a učesnici su smatrali da bi mogli da smanje dozu lekova za ublažavanje bolova.

Kopriva za adrenalni umor

Pored svih drugih korisnih svojstava, visok sadržaj hranljivih materija u koprivi može da pomogne kod oporavka od produženog stresa i adrenalnog umora.

Sa punim spektrom lako aposorbujućih vitamina i minerala, infuzija napravljena od lišća koprive može da pomogne telu i nadbubrežnim žlezdama da se oporave od umora. Takođe, kopriva obezbeđuje dodatne hranljive materije tokom trudnoće i dojenja.

Neželjena dejstva koprive

Osim lišća koje žari, kopriva je veoma bezbedna biljka koja obično nema nikakva neželjena dejstva. Kada se lišće zagreje ili osuši, mravlja kiselina (zaslužna za žarenje/osip) se razlaže. Kopriva može da ima diuretičko dejstvo. Razgovarajte sa svojim lekarom ukoliko uzimate antikoagulante, lekove za krvni pritisak, diuretike ili lekove za dijabetes.

Kako se koristi kopriva

Kopriva je dostupna u raznim oblicima, uključujući sveže lišće, sušeno/smrznuto lišće, kapsule, tinkture, ekstrakte i kreme.

Čaj od koprive: Jedan od najboljih i najlakših načina upotrebe koprive je pripremanje infuzije (jakog čaja) od sušenog lišća. Jednostavno potopite 1 – 3 kašike sušenog lista koprive u 1 šolji vode i ostavite da se natapa 4 – 8 sati. Nakon natapanja, procedite tečnost i dodajte med radi ukusa.

Lekovita svojstva iz cele biljke

Ukoliko nameravate da pijete čaj od koprive tokom čitavog dana, napravite veću količinu. Ovako pripremljena infuzija može da stoji u frižideru najviše 2 dana.

Kuvana kopriva: Kopriva se smatra lekovitom namirnicom, što znači da može da se kuva i jede kao sastavni deo nekih jela ili kao samostalno jelo. Čitava biljka je jestiva, ali lišće se najčešće prikuplja i kuva na pari. (Kada je skuvano, lišće više ne žari.) Koprivu kuvanu na pari začinite limunovim sokom i začinskim biljem ili ga dodajte u čorbe i druga jela umesto spanaća ili drugog zelenolisnog povrća.

Upotreba koprive sa drugim biljem

Kopriva se često kombinuje sa drugim lekovitim biljkama, kao što su zeleni ovas, list maline i list lucerke. Ove mešavine mogu da budu delotvornije za organizam zbog kombinacije različitih lekovitih biljki i jedinjenja.

Čaj za nadbubrežne žlezde je kombinacija lista koprive i adaptogenih biljki (poznate i kao superbiljke, jer imaju sposobnost da usklade odgovor organizma na različite psihičke, fizičke i biološke nadražaje, spoljašnje i unutrašnje), a pomaže organizmu da se oporavi od stresa i adrenalnog umora. Čaj za matericu sadrži list koprive, lucerke i maline, kao i druge biljke, a deluje tako da hrani matericu.

Da biste uspostavili normalan nivo gvožđa tokom trudnoće li nakon menstruacije, čaj od koprive sa gvožđem je mešavina koprive i drugog lekovitog bilja koje sadrži gvožđe, a služi za jačanje organizma. Za alergije i jačanje imuniteta, čaj za imunitet je pažljivo osmišljena mešavina lista zove, ehinacee, lucerke, maline, korena astragalusa i lista matičnjaka.

Otkrijte korisna svojstva lista koprive

List koprive je veoma hranljiv i bogat nutrijentima, a dostupan je u prirodi i u sušenom obliku. Bilo zbog umora, sezonskih alergija ili da bi vam pomogla kod upale, kopriva se koristi godinama i još je popularna kod travara. Probajte je u infuziji, kao namirnicu, u obliku kapsula ili kao hranljivu mešavinu čaja. Biće vam drago što ste je probali.

Pročitaj i ...

zdravlje iz prirode biljke indikatori

Zdravlje iz prirode za prolećno buđenje organizma

Proleće je stiglo, vreme je za pomoć organizmu da se izbace toksini, ali na prirodan način.