Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Neven je čarobna biljka sa Mediterana, za lek i uživanje

Neven je čarobna biljka sa Mediterana, za lek i uživanje

Neven kao biljka koja donosi zaradu. Setvom u martu berete prve latice u maju mesecu – 300 do 400 kilograma sa jednog hektara suvog cveta. Poreklom iz Mediterana, neven (Calendula officinalis) se vekovima uzgaja širom sveta, ne samo kao ukras, već i zbog kulinarskih i lekovitih osobina. Za terapiju se koristio još u starom Egiptu kao čarobna “biljka”, a u svim antičkim kulturama koristio se za lečenje bolesti kože, probavnih organa, upala, infekcija, kao i protiv žutice i kuge. Cvetovi nevena beru se od juna, čim se otvore, a trebalo bi sakupljati jarkonarandžaste i deblje da bi što duže sačuvali prirodnu boju. Suše se na toplom i prozračnom mestu.

neven setva

Zahvaljujući bogatom sadržaju flavonoida, karotinoida, saponina, pohsaharida i etarskih ulja, neven se smatra univerzalnim sredstvom za lečenje kožnih oboljenja pa ga s pravom nazivaju “biljka kože”. Za pripremu čajeva i melema obično se koriste samo latice, jer obiluju etarskim uljima, taninom, šećerom, likopenom, proteinima, kalendulinom, gorkim supstancama, mineralima, kalijumom i sumporom. Nevenovi preparati mogu da se piju i koriste ih spolja, najčešće za lečenje akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, psorijaze i seboreje, hemoroida, herpes zostera, fistula, impetiga, kožnih upala, ljuštenja kože, masne kože lica, mastitisa, opekotina, osipa, raznih infekcija kože, urtikarije, gnojnih i rana koje teško zarastaju kao i bolesti limfe.

Neven je čarobna biljka sa Mediterana

Macerat nevena dobijen potapanjem latica u nekom biljnom hladno cedenom, nerafinisanom ulju, poput susamovog ili maslinovog, je potpuno prirodan kozmetički preparat koji štiti i njeguje, kako mladu tako i zrelu kožu. Omekšava je, zateže i vlaži, pa je važan sastojak većine drugih preparata za negu kože. Osim toga, u spoljašnjoj upotrebi neven se odavno preporučuje i za lečenje infekcija usta.

Više istraživanja o lekovitosti cvetova nevena ukazalo je ne samo da imaju protivupalne i antibakterijske osobine, nego i na njihovu delotvornost u suzbijanju infekcija uzrokovanih virusima i parazitima. Istraživanje italijanskih naučnika otkrilo je da triterpenoidi ove biljke pomažu da se umanji oticanje izazvano zadržavanjem tečnosti u organizmu.

Kada je reč o upotrebi nevenovih preparata za lečenje unutrašnjih oboljenja, pokazalo se da:

  • pojačava izlučivanje mokraće
  • umiruje grčeve creva, želuca i glatkih mišića
  • pospešuje znojenje
  • uravnotežuje mesečni ciklus
  • leči bolesti želuca, jetre, žuči i nerava
  • dobro deluje u lečenju bolesti vena
  • deluje antikancerogeno na ranama kože, materice, želuca i grla

Više:  http://cajeviza.net/neven-lekoviti-cvet

Zanimljivo je da je u narodu neven poznat i kao “najavljivač” kiše: ako su cvetovi ujutro zatvoreni sigurno je da će u toku dana padati kiša!

Neven čarobna biljka

Setva u martu i već u maju stiže prva berba cvetova nevena. Svakih 14 dana do prvih jesenskih mrazeva je vreme berbe. Prinos je 400 do 500 kilograma suvih latica po hektaru.

Pročitaj i ...

Spelta je eliksir života iz hlorofila mlade biljke

Sveži sok od mladih listova spelte donosi Vam zdravlje. Kako?