Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Pitoma nana rešava mnoge zdravstvene tegobe

Pitoma nana rešava mnoge zdravstvene tegobe

PITOMA NANA – Najlekovitija od svih vrsta nane je pitoma, paprena, ljuta ili gajena nana Mentha piperita L.Prisutna je u svakom domu, nezaobilazna kada nas zaboli stomak, kada sa varenjem nešto nije u redu. Uživamo u njenom ukusu i mirisu kad “žvaćemo žvaku”, koristimo pastu za zube, kao začin ili sastojak nekog biljnog leka. Prepoznatljivog mirisa i ukusa danas se pojavljuje kao glavni sastojak letnjih osvežavajućih sokova.

Nana se bere na Ivanjdan. Kao čubar i beli luk stavlja se oko bolesnika da svojim mirisom izmami ili otera bolest. Nana je višegodišnja zeljasta biljka, jakog i oštrog mirisa sa snažnim korenjem. Kultivišu se dve vrste nane

  • crna i
  • bela

Pitoma nana je biljka koja se ne bere u prirodi. To ne znači da je tamo nema, postoje mnogobrojne prirodne vrste ove biljke, koje su sa gledišta lekovitosti manje cenjene: vodena nana, dugolista nana ili konjski bosiljak, divlja nana, mačja nana.

Više http://www.jugportal.com/nana

 Pitoma nana rešava mnoge zdravstvene tegobe

Sve vrste nane imaju tendeciju međusobnog ukrštanja, što dovodi do stvaranja vrsta koje imaju manje etarskog ulja, a njegova količina je najbitnija za procenu kvaliteta.

 Pitoma nana – Najpoznatiji soj nane “mičam” raste u Engleskoj, što nije ni čudno s obzirom da je klima tamo vlažna, zemljište bogato, kvalitetno i obilno natopljeno kišama, a to su upravo uslovi koji nani prijaju.

 Najcenjeniji aktivni princip nane je etarsko ulje mentol koje spada u monociklične terpenev Kvalitetna nana ne može da ima u etarskom ulju mentola manje od 50 posto, a najkvalitetnije sorte imaju i do 60. Osim etarskog ulja nana u svom sastavu ima i solidne količine tanina, flavonoida i gorkih materija.

 Pomaže kod želudačnih poremećaja, digestivnih tegoba, razlaže grčeve, eliminiše napinjanja i bolove, reguliše varenje, normalizuje jetru i žuč, umiruje neuroze, uznemirenost i neuralgične bolove.

Velike količine etarskog ulja se upotrebljavaju u prehrambenoj, kozmetičkoj i industriji alkoholnih pića za razne vrste likera. Etarsko ulje je sastojak mnogih zubnih pasti, vodica za ispiranje grla, žvakaćih guma, krema za inhalaciju, inhalatora u stiku, pastila za grlo…

Etarsko ulje nane koristi se za dobijanje prirodnog mentola, koji je izuzetno cenjen.

Letnje osveženje

Na dno posude izmrvite punu šaku listova nane suve ili sveže. Dodajte šolju šećera, sok od 4 limuna i čašu soka od nekog sezonskog voća. Ostavite da stoji nekoliko sati. Procedite i dodajte 3 litra hladnog čaja od nane i kocke leda.

 List pitome nane uglavnom se koristi u vidu čaja.

Pitoma nana – čaj je posebno aromati?an ako se pravi od sveže nane: 1 kašičica nane prelije se sa 150 ml tople vode i ostavi da odstoji 10 minuta.

foto pixabay.com

Pitoma nana

Pročitaj i ...

kleka za zdravlje

Kleka za zdravlje i dodatak domaćim rakijama

Mnogo je plodova koji nam pomažu u očuvanju zdravlja, jedan od njih je kleka za zdravlje.