Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Prirodni lekovi protiv bolova – paprika,đumbir…

Prirodni lekovi protiv bolova – paprika,đumbir…

Pre nego što odlučite da odete do apoteke kad nešto počne da vas boli, osvrnite se oko sebe – možda prirodni lekovi protiv bolova su u vrtu. Osim što ćete uživati u prijatnom ukusu namirnica koje su vam nadohvat ruke, mogu Vas takođe osloboditi bola!

Ljute papričice

paprika ljuta zeolit pomaže kalijum zadruge za bolji
Ljuto protiv bolova

Ljute papričice – Ko bi rekao da iste one papričice koje vam opeku jezik kad ih gricnete ili vam nateraju suze na oči – mogu vrlo efikasno otkloniti bol? Naime, papričice sadrže kapsacin, koji stimuliše nervne završetke, neutrališući određene supstance koje stvaraju osećaj bola. Kapsacin je bezbojan i bezukusan, ali prilikom konzumiranja izaziva vatreni osećaj toplote i čini da bol prosto utrne. Ova supstanca je i prirodni antioksidans, ima antiinflamatomo dejstvo, ali i snižava loš holesterol. Što je papričica ljuća, to više kapsacina sadrži, pa je samim tim efikasnija u otklanjanju bola. Pritom, ova ljuta bomba ima široku primenu u kuhinji, a efekat je potpuno isti bilo da je dodajete jelima ili je sirovu grickate uz obrok.

Kad pomaže?

Ljute papričice najefikasnije su u borbi s hroničnim artritisom ili bolom u zglobovima. Pritom, kapsacin nije samo efikasan protiv bola – već pomaže i u mršavljenju, ali i u lečenju raka. Dokazano je da je posebno efikasan u slučaju kancera prostate, pankreasa i dojke.

Maslinovo ulje

Poznato je da maslinovo ulje, koje je nezaobilazno na mediteranskim trpezama, blagotvorno deluje na čitav organizam – sadrži vitamine A, E i C, koji su prirodni antioksidansi. Pomaže i u prevenciji i lečenju bolesti srca i krvnih sudova. Takođe, maslinovo ulje bogato je oleokantalom, koji dokazano uništava ćelije raka, a pomaže i u borbi s bolovima, delujući na isti način kao ibuprofen ili aspirin. Dovoljno je uzeti četiri kašičice maslinovog ulja dnevno, ali treba paziti da to bude ekstradevičansko ulje, koje se najmanje obradjuje i sadrži najviše oleokantala – ima karakterističan miris te oštar i gorak ukus.

Kad pomaže?

Budući da oleokantal deluje slično kao ibuprofen, maslinovo ulje efikasno je u borbi s migrenom i glavoboljom, ali takodje ublažava tegobe izazvane artritisom – zahvaljujući masnim kiselinama, koje imaju antiinflamatorno dejstvo. Maslinovo ulje ubacite u ishranu i ako imate hronične neuropatske bolove, koji su posledica oštećenja nerava što prenose signale za bol.

Pogledajte – http://prirodnoizdravo.com/lekovite-biljke-protiv-bolova/

Prirodni lekovi protiv bolova – paprika,đumbir …

Djumbir

đumbir gajite

Odavno je poznato da je đumbir, koji se obično koristi kao začin, efikasan u borbi s mučninom, probavnim tegobama, kašljem i prehladom. Međutim, ova biljka takođe je prirodni analgetik, koji ima protivupalno dejstvo. Dokazano je da supstance iz đumbira otežavaju lučenje hormona odgovornih za osećaj bola. Dovoljno je da u dnevnu ishranu ubacite dve-tri kašičice sušenog đumbirovog korena, mada je ova biljka pogodna i za spravljanje čaja ili soka. Djumbir snižava nivo citokina u krvi, za razliku od lekova protiv bolova, koji to ne čine.

Kad pomaže?

Đumbir sadrži gingerol, koji je efikasan u borbi s reumatoidnim artritisom. Istraživanja su takođe pokazala da uklanja migrenu i ublažava bol u mišićima, posebno u zglobovima. Ako se konzumira preventivno, đumbir će sprečiti nastanak hronične upale u telu, ali može ublažiti i onu već postojeću.

Zrna groždja

proređivanje grozdova

Zrna grožđa prava su riznica korisnih materija – u njihovoj pokožici nalazi se resveratrol, koji blagotvorno deluje na centralni nervni sistem, srce i krvne sudove, te razbija molekule lošeg holesterola. Dokazano je i da ova supstanca usporava starenje, te da se može koristiti u sprečavanju pojave kancera. Pored toga, grožđe je bogato taninom, koji efikasno sprečava i leči oboljenja crevnog trakta, dok kalijum povoljno utiče na rad mozga i koncentraciju. Osim što važi za univerzalni lek za razne bolesti, grožđe se može upotrebiti i kao prirodni analgetik — dovoljan je samo grozd dnevno da se bol ublaži, ili čak potpuno iskoreni.

Kada pomaže?

Grožđe najbolje deluje protiv bola u leđima. Zahvaljujući resveratrolu, opušta krvne sudove i ubrzava protok krvi kroz oštećeno tkivo. Budući da kičma dobija neophodni kiseonik i hranljive materije putem krvnih sudova, normalan protok krvi ključni je faktor za oporavak oštećenog leđnog tkiva. Takođe, resveratrol sprečava oštećenje hrskavice, koje je čest uzrok bola u leđima.

Pročitaj i ...

arnika cvet

Arnika je cvet koji leči i donosi dobit

Arnika se gaji na plodnim njivama, donosi prihod, tokom godine možete imati do 300 kilograma cveta.