Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Rasol od kiselog kupusa je lek za sve

Rasol od kiselog kupusa je lek za sve

Rasol od kiselog kupusa dolazi kao spas mnogima. Kupus je jedna od retkih namirnica koju možemo koristiti kao lek ili pomoćno lekovito sredstvo. Obiluje mineralnim materijama koje su nužne za razvoj našeg organizma.

Narodna medicina odavno je prepoznala lekovitu moć kupusa. Njegovo korištenje se savetuje anemičnim osobama. Prirodni je antiseptik, a nadoknađuje i izgubljene vitamine te minerale. Kupus je jak diuretik, prirodni je laksativ, a blagotvorno deluje na čir želuca i dvanaesterca. Uz sve to, pravi je spasitelj koji ublažava hronični kašalj te jutarnji mamurluk.

Rasol ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje. Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najređih vitamina, važnim za lečenje čira na želucu i dvanaestercu.

Takođe pomešan sa sokom od mrkve i repe, odličan je napitak za osobe koje imaju pomanjkanje kalcijuma, ili kad se radi o lomovima kostiju. Takođe se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze. Vrlo je popularan narodni recept za lečenje nagluhosti pomoću rasola. Naveče, pre spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uho. Tako spavajte i izvadite je ujutro. Kupusov sok ili rasol posebno je cenjeni lekoviti pripravak. Naime, rasol od kiselog kupusa narodno je sredstvo za lečenje nagluhosti kao posledice upale uha.

Recept glasi:

Čistu krpicu ili vatu namočite u rasol od kupusa. Namočenu tkaninu stavite u uho pre spavanja. Ukoliko vam nije povređen bubnjić, sluh će se ubrzo popraviti. Istraživanja su pokazala da kod osoba koje dva ili više puta nedeljno jedu kupus, postoji triput manja verovatnoća da će oboleti od raka debelog creva, nego osobe koje ga uopšte ne konzumiraju.

Pročitaj i ...

jaja bez holesterola

Jaja bez holesterola – jesu “sintetička” ali dišu i mirišu

Jaja bez holesterola – Dok se u Srbiji uvodi nova mera o razvrstavanju jaja prema …