Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Semenke bundeve – 11 svojstava korisnih za zdravlje

Semenke bundeve – 11 svojstava korisnih za zdravlje

Na dohvat ruke najbolje da Vam budu semenke bundeve jer su njena svojstva garant dobrog zdravlja.

Sve veći broj ljudi svakodnevno jede nezdrave grickalice koje su pune aditiva, veštačkih boja, pojačivača ukusa, konzervansa, soli…

Da bi poboljšali svoje opšte zdravlje pređite na zdrave grickalice koje ne sadrže samo prazne kalorije već su pune vitamina, minerala i važnih nutritijenata. Jedan od najboljih izbora su bundevine semenke.

Kao što ćete upravo saznati, semenke bundeve imaju brojna korisna svojstva i čine čuda za vaše zdravlje.

11 zadivljujućih svojstava korisnih za zdravlje

 • Zdravo srce

Semenke bundeve imaju visok sadržaj magnezijuma, koji je imperativ za pravilno fiziološko funkcionisanje organizma. Pod time se podrazumeva i to da srce pravilno pumpa krv, kao i formiranje zuba i kostiju, sintetisanje DNK i funkcija creva. Pored toga, magnezijum je i prirodni relaksant.

 • Dobar san

Pošto imaju visok sadržaj aminokiseline triptofana, semenke bundeve vam pomažu da vaš noćni san bude miran i okrepljujuć. Razlog je u tome što se ova aminokiselina konvertuje u serotonin, neurotransmiter koji utiče na obrazac vašeg sna. Budući da je tako, semenke bundeve su doslovno prirodne pilule za spavanje. Osim toga, one mogu da utiču i na vaše raspoloženje, jer ko se ne oseća sjajno nakon dobrog sna?

 • Oslobađanje od stresa

Semenke bundeve su i odličan izvor još jedne aminokiseline – glutamata. Ova aminokiselina je od presudne važnosti za sintetisanje gama aminobuterne kiseline, koja je antistresna neurohemikalija, a smanjuje stepen anksioznosti i razdražljivosti. Dopašće vam se da dobijete malo zena iz vaših grickalica.

 • Ublažavanje simptoma menopauze

Što se tiče ulja semenki bundeve, za njega se smatra da pomaže kod simptoma menopauze. To je zato što sadrži obilje fitoestrogena – ksenoestrogena biljnog porekla, koji deluju kao estrogen. Smatra se da ovo ulje ublažava valunge, bolove, glavobolju i snižava krvni pritisak.

 • Stabilizacija šećera u krvi

Zahvaljujući tome što ima imaju visok sadržaj proteina, semenke bundeve regulišu nivo šećera u krvi. Ova osobina je dvostruko korisna – pomaže kod mršavljenja i sprečava pojavu dijabetesa. Smatra se da je razlog za prevenciju dijabetesa to što semenke bundeve smanjuju oksidativni stres.

 • Antiupalno dejstvo

Ulje semenki bundeve se pokazalo i kao antiupalno sredstvo koje može da se uporedi sa indometacinom – lekom koji se koristi za lečenje artritisa. Pored toga, ovo ulje deluje ne izazivajući bilo kakva neželjena dejstva, dok ih pomenuti lek ima.

 • Visok sadržaj omega 3 masnih kiselina

Semenke bundeve spadaju u najznačajnije biljne izvore omega 3 masnih kiselina. Ove masne kiseline su od presudne važnosti za zdrav metabolizam, kao i za mozak i kognitivne sposobnosti.

 • Zdrava prostata

Semenke bundeve sadrže veliku količini cinka, minerala koji je neverovatno važan za zdravlje prostate. U stvari, najveća količina cinka u organizmu muškarca nalazi se u prostati. Smatra se da ulje koje se nalazi u ovim semenkama pomaže kod lečenje hiperplazije prostate, odnosno uvećane prostate.

Cink je presudan i za regulisanje nivoa insulina, rast ćelija i imunitet. Pored toga, ovaj mineral vam pomaže da osećate miris i ukus. Nekoliko semenki dnevno je mala cena za odlično zdravlje i poboljšano čulo ukusa.

 • Lepa i zdrava koža

Semenke bundeve su bogate vitaminom E, antioksidantom rastvorljivim u mastima. Zbog toga on štiti ćelije tkiva od posredne oksidantne povrede. Laički rečeno, to znači da pomaže vašoj koži da ostane zdrava i deluje mlađom. Šta ovde može da vam se ne dopadne?

 • Energetski buster

Semenke bundeve su prepune gvožđa, od koga ćete dobiti više energije tokom celog dana. Ovo je sjajna zamena za zašećerene užine od kojih dobijate energiju, ali samo na kratke staze, nakon čeg dolazi do pada šećera. Dakle, manite se slatkih pločica i uzmite malo semenki bundeve. Bićete zahvalni kada dođe 16h, a vi ne budete skoro zaspali opruženi preko stola.

 • Niži nivo holesterola

Pored omega 3 masnih kiselina, semenke bundeve su bogate i mononezasićenim masnim kiselinama, kao što je oleinska kiselina. Ona nam pomaže da snizimo nivo lošeg LDL holesterola, a tako doprinosi i prevenciji moždanog udara i koronarne arterijske bolesti.

Pročitaj i ...

kleka za zdravlje

Kleka za zdravlje i dodatak domaćim rakijama

Mnogo je plodova koji nam pomažu u očuvanju zdravlja, jedan od njih je kleka za zdravlje.