Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Sok od cvekle za Vaše dobro zdravlje i zaštitu od gripa

Sok od cvekle za Vaše dobro zdravlje i zaštitu od gripa

Cvekla se lako gaji, a sok od cvekle je prirodni zaštitnik našeg organizma. Još su antički lekari pripisivali cvekli lekovitu moć, a 1961. godine objavljeni su prvi naučni rezultati o njenim lekovitim svojstvima. Od tada je cvekla i zvanično dobila epitet lekovite biljke.

U njenom soku pronadjen je antocijan i dokazano je njeno dejstvo na suzbijanje tumora i u preventivi raka. Utvrdjen je i visok sadržaj gvoždja, koje obnavlja i povećava broj crvenih krvnih zrnaca.

Cvekla je lako svarljiva i prava je riznica vitamina i minerala. Osim belančevina, biljnih masti i ugljenih hidrata, sadrži kalcijum, gvožđe, jod, fosfor, bakar, sumpor, natrijum, magnezijum. U cvekli ima i vitamina B1, B2, B12, C i P.

Ona podstiče razmenu materija u organizmu, reguliše krvni pritisak, utiče na smanjenje holesterola, održava krvne sudove i jača jetru, a pomaže i osobama sa osetljivim plućima i sklonim promuklosti. Najkorisnija je kada se uzima sveža, iscedjena u sok, ili kao salata. Prisustvo joda čini ovu biljku nezamenljivom u borbi protiv ateroskleroze i starenja.

cvekla sok od cvekle

Nutricionisti predlažu da malokrvne osobe treba da piju sok cvekle, kao i osobe koje imaju visok ili nizak krvni pritisak, slabe živce, ili su prehlađeni ili gripozni čak i oni koji boluju od najtežih bolesti.

Treba da se pije 1-2 meseca, u početku po pola litra dnevno, a kada se tegobe ublaže, količina treba da se smanji na 1/4 litra. Preventivno se ovaj sok pije do 1/2 litra dnevno, a posebno je dragocen u vreme infekcijskih i virusnih bolesti, posebno gripa.

Cvekla sadrži i određenu količinu kobalta, koji učestvuje u stvaranju vitamina B12, neophodnog vegetarijancima. Nedostatak tog vitamina dovodi do anemije, pošto vitamin B12 učestvuje u stvaranju eritrocita.

Sok od cvekle za Vaše dobro zdravlje

Lečenje sokom od cvekle je jeftino i jednostavno. Ne izaziva neželjene posledice i ne utiče negativno na sekreciju želuca. Važno je da se koristi u sirovom stanju. Pošto cveklin sok nije baš prijatnog ukusa, može da se popravi ako se doda limun ili seckani peršunov list. U kombinaciji sa drugim sokovima (jabuke, dunje, kajsije) mogu da se prave razni kokteli.

Recept za domaći sok od cvekle

Dva kilograma cvekle operite, oljuštite i procedite kroz gazu (može i u sokovniku). Dodajte oprane i oljuštene 2-3 šaragarepe, osrednji koren celera, jednu kiselu jabuku i sve procedite, pa dodajte sok od pola limuna.

Sok od cvekle se pravi tako da se oljuštena cvekla sitno istruže, a potom iz nje iscedi sadržaj. Od kilograma može da se napravi oko 7,5 dl svežeg soka. Na tržištu se prodaju i flaširani sokovi cvekle, ali je bolje da se pravi domaći.

Pročitajte više: http://dijetaplus.com/sok-od-cvekle

Čuvanje cvekle

Uobičajeno je da se koristi koren, a zanemaruje list cvekle. Šteta, jer su listovi ukusni, a pripremaju se jednostavno, kao blitva i spanać. Pre kuvanja, listu cvekle treba da se odseče zadebljali delo rebara. Kuva se u što manje vode, da ne bi izgubila korisne sastojke, neoljuštena i sa dodatkom malo šećera, da ne bi izgubila boju.

Za zimu cvekla može da se ostavi oljuštena i isečena na kolutove, složena u tegle i prelivena jabukovim, ili vinskim sirćetom, uz dodatak malo samlevenog kima.

Zahvaljujući debeloj kori, cvekla dobro podnosi skladištenje preko zime, u suvom i prohladnom podrumu.

Autor: Katarina Djordjević

Pročitaj i ...

prirodni lekovi organska paprika plastenik paprika u maju stolbur

Prirodni lekovi protiv bolova – paprika,đumbir…

Priroda nam daje rešenje protiv bolova, bolesti krvnih sudova i prehlade - ljuta papričica, đumbir i grožđe.