Najnovije vesti
Početna » ZDRAVLJE » Zdravlje iz prirode za prolećno buđenje organizma

Zdravlje iz prirode za prolećno buđenje organizma

Zdravlje iz prirode Ima jedno mesto koje pleni lepotom, dobrim ljudima i pozitivnom energijom. Domaćinstvo Miljević u Starim Ledincima Vas dočekaju sa osmehom, puni optimizma i lepih reči. Svaki put kada odemo saznamo o bogatim darovima prirode za naše zdravlje.

Duga zima, način ishrane u zimskom periodu i dug boravak u zatvorenom prostoru doveli su naš organizam u stanje kome je potrebno prolećno čišćenje.

Podrum Miljević –  www.podrum-miljevic.co.rs

Za to će nam pomoći samonikle lekovite biljke iz našeg okruženja. Ako sami skupljate lekovito bilje treba da obratite pažnju na sledeće: Uvek ostavite 30% biljaka na tom staništu zbog razmnožavanja, biljku nemojte čupati iz korena i pažljivo odaberite mesto. Nikad nemojte skupljati biljke u velikim gradovima zbog olova i u blizini njiva i voćnjaka koji se hemijski tretiraju. Odaberite mesto za koje ste sigurni da je zdravo i bezbedno.

MASLAČAK – Taraxacum officinale – pojavljuje se posle topljenja snega sa prvim sunčanim satima. Još u toku zime na travnjacima se pojavljuje za mnoge korovska, ali veoma lekovita biljka. Mladi listovi tek procvetale biljke su idealni za ishranu i pripremu prolećne salate. U narodnoj medicini se maslačak preporučuje za prolećno čišćenje krvi. Često se obolelima od jetre preporučuje njegova upotreba.

Cela biljka se koristi u narodnoj medicini i postoje razni recepti od čaja, sirupa, vina itd., a mi ćemo se zadržati na upotrebi mladih listova u ishrani.

List maslačka je bogat vitaminima C i A, gvožđem, mineralima (kalijumom i natrijumom), gorkim materijama i organskim kiselinama. Maslačak pojačava lučenje žuči, pojačava rad bubrega i deluje kao diuretik.

CIKORIJA – Cichorium intybus, u narodu poznata i kao Vodopija. Biljka naraste do 1,5 m visine. Svi je poznajemo jer raste pored puteva leti i ima karakteristične svetloljubičaste cvetove. Najpoznatije je da se od njenog korena sušenjem i prženjem pravi surogat kafa (divka). U rano proleće ćemo je prepoznati po mladim zelenim listovima koji podsećaju na maslačak i po zaostaloj suvoj stabljici od prošle godine. Ti mladi listovi u rano proleće se mogu koristiti u ishrani. Po ukusu malo podsećaju na Rukolu.

Vodopija ili Divlji Radić čisti jetru, slezinu i bubrege. Zbog sadržaja inulina-polisaharida preporučuje se i obolelima od dijabetesa.

Mladi listovi su bogati C vitaminom,mineralima i gorkim materijama.  Zamena za Cikoriju je Radić gajena pitoma cikorija.

BOKVICAje još jedna poznata lekovita biljka sa naših travnjaka i livada. Više je poznata širokolisna ili ženska Bokvica – Plantaga major, ali postoji i uskolisna – muška Bokvica – Plantago lanceolata. Obe su podjednako lekovite. Poznato je da pomaže kod posekotina i ujeda insekata kad list koji malo protrljamo postavimo na bolno mesto. Bokvica u sebi sadrži Alantoin supstancu koja podstiče stvaranje novih ćelija. Osnovna joj je primena u lečenju disajnih organa. Sadrži vitamin C provitamin A, soli kalijuma, saponin, sluz i druge lekovite materije. Veoma je blagotvorna kod obolelih od čira na želucu. Za salatu treba skupljati prve mlade listove.

Zdravi recepti

RECEPT ZA SALATU: Oprane listove maslačka, cikorije i bokvice staviti u činiju i dodate morske soli, bundevinog ulja i limuna. Posle mešanja salata je spremna za upotrebu. Pored bundevinog ulje i maslinovo je takođe odlično ili bilo koje hladno ceđeno biljno ulje.

Ovu salatu možete koristiti svakodnevno uz druga jela, ali ako obarite 2-3 krompira u ljusci, oljuštite ih, nasečete u kolutove i dodate u salatu, dobićete odličan obrok. Odgore pospite sa prženim semenkama susama i suncokreta.

Preporučeni odnos biljaka u salati je: 60% maslačak, 25% cikorija i 15% bokvica.

Od ovih biljaka možete napraviti i odlično varivo kao sa spanaćem.

Prijatno.

Dragan Miljević vlasnik

Pročitaj i ...

milion od beli luk načini beli luk domaći

Prehlada virusi – lekovi iz prirode

Prehlada virusi su zimi najveći protivnik našega zdravlja - lekovi iz prirode Vam mogu pomoći.

Leave a Reply