Najnovije vesti
Početna » Agroekonomija » Junad nemaju vremena za čekanje, maj je bio davno

Junad nemaju vremena za čekanje, maj je bio davno

Kako da se ponašaju uzgajivači, junad nemaju vremena – kada dostigne 600 kilograma vreme je za prodaju. Ako nastave da se tove samo trošak stvaraju. Ukoliko to potraje više od 30 dana eto gubitka za domaćina.

Ministarstvo čini napore da reši problem, ali zar Vam se ne čini da samo se traže novi kupci dok “bivši” nam lako daju “korpu”. Ne trebaju naša junad i kupuju na drugom mestu. Kažu tržište, tržište važi i u drugim zemljama ali država čini dugoročne napore da stabilizuje prodaju.

Dok mi sačekamo kineske zvaničnike, komisije i savetnike ode mast u propast. Daleko je sada maj 2019. godine i Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu kada je udruženje uzgajivača tražilo državni otkup. Obećano je – uskoro. Do sada je prošlo 100 dana, a pomaka nema. Ponovo se govori – za mesec i po dana će tržište regulisati ponudu i tražnju.

Junad nemaju vremena

Kako sada uzgajivači da krenu u novi ciklus ako su junad prešla optimalnu kilažu, pojela 30% supstance i mukotrpan rad je doneo – gubitak. Da li da sačekaju novi izvoz u neku treću, četvrtu zemlju, u Egipat? Možda će zajedno sa pšenicom i juneće meso moći u Egipat. Da li možemo napraviti dugoročan dogovor sa kupcima ili im služimo da “gasimo požar” dok veliki igrači skidaju kajmak?

Čitajte i: Tov junadi sa soptvenog poseda

Kina je nova obećana zemlja za izvoz junećeg mesa. Tražnja u Kini stalno raste, ali najveći izvoznici su Urugvaj, Argentina, Novi Zeland, Brazil. Možemo li da pariramo ceni iz Brazila? Oni izvoze 1,3 miliona tona godišnje u vrednosti od 6,2 milijarde US dolara. Da naš izvozni posao ne bude za samo “jedno leto” a zatim …

Ministar poljoprivrede, gospodin Nedimović, je u poseti Banatu rekao da će do kraja oktobra biti sve u redu sa tržištem junadi. Domaćini su se jadali da je sada cena u otkupu 1,70 do 1,90 evra za kilogram žive vage i da je to samo gubitak za njih.

Strpljenje je majka mudrosti – dokle?

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

ishrana priplodnih prirodni načini

Ishrana priplodnih ovnova za siguran uspeh

Kvalitetna ishrana garantuje dobre rezultate u oplodnji ovaca.