Najnovije vesti
Početna » Mehanizacija » Dizel gorivo ili metan za pogon traktora i kamiona

Dizel gorivo ili metan za pogon traktora i kamiona

Dizel gorivo ili metan – Trošak za gorivo ima veliko učešće u ukupnim troškovima zasnivanja poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivrednici u Srbiji se susreću sa visokom cenom dizel goriva i traže smanjenje državnih akciza, ali odgovor je – NIŠTA!? U Rusiji je pokrenut projekat da metan pokreće traktore i kamione, ali uz tri puta manje troškove!? Metan je gas koji u interakciji sa kiseonikom kao rezultat ima CO2 i vodu. Može da ostvari do 15 puta više toplotne energije svojim sagorevanjem , nego ostali ugljovodonici.

Traktori koje pokreće metan troše tri puta manje novca za isti učinak mašine. Da bi se to moglo ostvariti potrebno je ili imati motore koji koriste metan kao pogonsko gorivo ili ugradnja motora na postojeće mašine.

Dizel gorivo ili metan?

U Rusiji već postoji 150 modela motora koji koriste gas – i za traktore i za kamione. Da bi podstakli takav način korištenja gasa, država je dodelila subvencije pri kupovini tih motora u vrednosti od 4.000 evra i za kamione nosivosti do 11 tona u vrednosti od 20.000 evra. Ministarstvo poljoprivrede razmatra dalje subvencije da dodatno podstakne kupovinu opreme koja koristi metan.

Kompanija Gazprom je učesnik u tom programu i za sada nudi 281 stanicu gde se može kupovati metan. Veliki poljoprivredni proizvođači su već počeli da se prilagođavaju jer uštede u proizvodnji useva su velike. DIP Kazminsky ima 113 mašina koje koriste metan kao pogonsko gorivo i za poslednjih šest meseci su uštedeli 936.000 eura.

Pročitajte o primeni HHO gasa u traktorima

Smanjenje troškova proizvodnje je put kojim povećavamo profit u poslovanju. Rusija je bogata gasom i može da obezbedi svojim poljoprivrednicima trostruko jeftinije gorivo. Naša država može takođe da doprinese smanjenju troškova proizvodnje (u manjoj meri), ali kada to pomnožimo sa milionima radnih sati mašina u poljoprivredi dobijamo sumu za koju ćemo biti konkurentniji na tržištu i pružićemo poljoprivrednicima mogućnost da investiraju u svoj dalji razvoj. Zar sve mora da se “osvoji” ili država može da obezbedi povoljnije uslove za proizvodnju koja će joj se vratiti kroz razvoj?

Petar Jovičić

foto AIT

Pročitaj i ...

Mašinski prsten za bolju i efikasniju obradu

Smanjiti troškove, povećati kvalitet obrade zemljišta - mašinski prsten je rešenje.