Najnovije vesti
Početna » Mehanizacija » Pelet koji se “pravi” direktno na njivi PREMOS 5000

Pelet koji se “pravi” direktno na njivi PREMOS 5000

Pelet koji se proizvodi na njivi štedi gorivo, vreme i skladišni prostor. Može se koristiti kao prostirka za stoku ili za ishranu stoke. Sve to uspešno radi Premos 5000 proizvodjača KRONE. To je prvi mobilni pelet kombajn koja proizvodi pelete 16 mm promera, bez prethodnog lomljenja i pomoću dva specijlna valjka. Mašina je dizajnirana za rad na mestima gde moze da  pokupi materijal direktno iz otkosa (on-site). Sistem je efikasan i ima nisku specifičnu potrošnju energije po toni proizvedenih peleta.

Kako radi? Podiže materijal sa terena i prenosi ga na pokretnu traku. Materijal se zatim podvrgava ogromnom pritisku (2.000 bara) između dva teška valjka i proizvodi temperature između 70° C i 100° C. To pomaže sterilizaciju useva i poboljšava njegovu sposobnost da akumulira energiju. Valjci imaju naizmeničnih zube i perforacije, koje stvaraju oblike peleta. Pelete padaju prema središtu valjaka, gdje ih dalje nosi na drugu transportnu traku, koja ih izbacuje u levak. Na kraju ide kroz komoru za hlađenje i sprema se u bunker od 5t. Radna brzina se očekuje da će biti samo 5 km/h.

Pelet koji se “pravi” direktno na njivi

PREMOS 5000

Peleti imaju gustinu tri ili četiri puta veću od one u balama slame. Oni komprimiraju 600 do 700 kilograma po kubnom metru, a njihova vrednost za grejanje jednaka oko 2,5 – 1 u odnosu na dizel lož ulje.

Potencijalne prednosti su velike. Okrugle bale obično imaju specifičnu gustinu od 100-150 kg / m3, a kod četvrtastih bala može ići od 140-170 kg / m3. Kod ovakvog načina prerade poljoprivrednih otpadaka gustina dostize 1.100 do 1.200 kg /m3. Na taj način se slama može biti sabiti u prostor desetinu svoje uobičajene zapremine. Velika je ušteda jer treba manje goriva i broja prevoza tereta sa polja do farme i velika ušteda potrebnog prostora za spremanje slame.

Moguće je koristiti granule i za prostirku kao i hranu za stoku. Iskustvo pokazuje da 250 g peleta od slame apsorbuje oko 1 l vode, što znači da količina stajskog djubriva može se smanjiti za oko 40%. Peleti su bogati sirovim vlakanima i čine dobru stočnu hranu. Njihova je prednost što se mogu lako dozirati. Posto se pelet termički obradjuje na 80° C on je slobodan od klica.

Pročitaj i ...

novi traktor dizel gorivo traktori sabijaju krediti rigolovanje spit 14 traktor u zimu mašinski krug expo 2018. traktori kite

Traktor u zimu zahteva konzervaciju i zaštitu

Spremite traktor za "zimski san". Postavite ga na drvene podmetače. Može da "odspava" 6 meseci.