Najnovije vesti
Početna » konkursi » Traktori novi ili stari, nove subvencije u 2020. godini

Traktori novi ili stari, nove subvencije u 2020. godini

Traktori novi ili stari nedostaju našim poljoprivrednicima. Više od 80% gazdinstava ima svoj traktor. Ministarstvo poljoprivrede Srbije i IPARD konkursi su šansa za nove traktore. Očekuje se da će u 2019. godini u Srbiji biti prodano više od 2.300 traktora i 90 žitnih kombajna. Ukupna vrednost trgovanja je 140 miliona evra. Suma za poštovanje.

Tokom 2019. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je imalo konkurs za subvencionisanje 50% vrednosti kupljenog traktora (čak i 65% vrednosti za regione koje su nerazvijeni).

IPARD je bio prilika za “velike” poljoprivrednike jer su tu uglavnom kupovani traktori veće snage i većih vrednosti. Procedura je komplikovana, ali i dostižna. Glavna odlika je da se prvo konkuriše za sredstva za investiciju bez kupovine traktora, tek po dobijanju rešenja može se pristupiti kupovini i na kraju procesa dobiti deo novca nazad.

Traktori novi

Najava ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića je da će biti uskoro objavljeni uslovi konkursa za kupovinu traktora u 2020-oj godini. Biće isti procenat subvencija od 50% (za nerazvijene regije 65%), traktor će morati biti kupljen pa tek naknadno će se konkurisati za subvenciju. To je jedna mera koju poljoprivrednici neće primiti blagonaklono. Novost je da će biti podsticana prodaja traktora koji se sklapaju (proizvode) u Srbiji i čiji raspon cena ide od 8.000 do 20.000 evra. To su uglavnom traktori od 60 do 100 KS. Podsticaj će biti do maksimalnih 800.000 dinara.

Pročitajte i: Konkurs za nove traktore od 6. januara 2020.

Uvoz polovnih traktora je jedna od mana naše trgovine jer se uvoze stari traktori koji imaju loše karakteristike zaštite životne sredine i tako mi kupujemo ono što EU odbacuje. Ako se kupi traktor star 20 godina, uz sve dobre mere servisnog održavanja u zemljama EU, ipak je on star i ne može da popravi starosni prosek naše mehanizacije.

Pripremite se za novi ciklus subvencija, jer će sredstva koja se dodeljuju obezbediti kupovinu više od 1.000 novih traktora. Nova nada za naše mlade poljoprivrednike i one koji su svoj život vezali uz obradu zemlje.

Petar Jovičić

Pročitaj i ...

novac za sajmovi tanjiranje traktor oranje ili redukovana konkurs prosperitati mašinski prsten sremski poljoprivredni jesenje oranje

Nova mehanizacija – Fond za razvoj poljoprivrede APV

Konkurs Fonda za razvoj poljoprivrede AP VOJVODINE - TRAKTORI, DRLJAČE, PLUGOVI...