Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Bolji prirast uz pomoć aromatičnih materija

Bolji prirast uz pomoć aromatičnih materija

Veliki broj faktora utiče na konzumaciju hrane uključujući energetsku vrednost krmnih smeša, ambijentalnu temperaturu, imunološki status, gustinu naseljenosti, pol, genetsku naslednost, ukus i miris hrane. Mnogi od ovih faktora mogu se kontrolisati pravilnom organizacijom. Jedan od njih uključuje izbor aromatičnih materija.

Ukus hrane kod svinja ima veliki uticaj u ishrani svinja, jer su te životinje probirljive po pitanju ishrane. Ukoliko ukus hrane nije primamljiv za životinju, svinja će je konzumirati u manjim količinama, ili će je izbegavati. Aromatične materije su aditivi, formulisane sa ciljem korekcije ukusa i mirisa hrane radi većeg stepena konzumacije. U skorije vreme, laboratorijski su proizvedeni sastojci, koji imitiraju mnoga prirodna hraniva.

Bolji prirast uz pomoć aromatičnih materija

U mnogim eksperimentima je čak dokazano da su sintetski aromatici superiorniji u odnosu na prirodne a da u ishrani svinja poboljšavaju ukus i miris hrane i konsekventno, proizvodne performance. Njihovom upotrebom olakšava se prelazak sa jedne vrste smeša na drugu, kakav je recimo slučaj kod odbijene prasadi, gde se koristi stimulacija ukusa i mirisa mleka krmače, ali i stimuliše konzumacija i konverzija hrane.

Preporuka je stručnjaka iz oblasti stočarstva, usko specijalizovanih za ishranu svinja, da se aromatične materije koriste kao dodatak hrani u količini od 0,04% po obroku. Najčešće korišćene aromatične materije potiču od biljnih ekstrakta dobijenih majčine dušice, cimeta, lovora, badema, miloduha, klinčića, mirisnog oraščića itd.

Izvor: PSSS Leskovac                                            Dipl.inž. Slavko Mladenović

Bolji prirast uz pomoć “začina” donosi ekonomskoj efikasnosti u tovu svinja i može Vam doneti manje briga tokom tova.

foto isv.rs

Pročitaj i ...

organska proizvodnja angus rasa krave organska stočarska

Organska stočarska proizvodnja je mogućnost zarade

Više truda i više finansijskih sredstava zahteva organski način uzgoja stoke, ali i dobijeni proizvodi su više cenjeni na tržištu.

Leave a Reply