Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Ishrana krava muzara odlučuje kvalitet mleka

Ishrana krava muzara odlučuje kvalitet mleka

Ishrana krava muzara – Da bi postigli visoku mlečnost kod krava neophodno je odrediti veličinu i obim dnevnih obroka. Obrok treba da ima veći sadržaj koncentrata i sočnih hraniva, a bolji kvalitet i veću hranljivu vrednost kabastih hraniva. Preterana opterećenost organa za varenje hranom nepovoljno deluje na tok varenja, opterećuje rad srca i pluća što može dovesti do različitih oboljenja.

 U obroku treba da bude ostvaren odgovarajući odnos sena, sočnih i koncentrovanih hraniva. Količina koncentrovanih hraniva u obrocima krava muzara određuje se na osnovu njihove mlečnosti. Ukoliko je mlečnost krava veća obrok treba da bude sastavljen od većeg broja hraniva, uključujući i veće količine koncentrata.

Ishrana krava muzara odlučuje kvalitet

ISV – SUBOTICA   ISV 274-453     PREMIKS ZA LAKTACIJU PLUS.  U zavisnosti od potrebe, koristi se kod krava u laktaciji i krava u zasušenju u količini od 150 do 300 g/dan, a za junice u fazi razvoja 50-150 g/dan.  Prednosti:– veća proizvodnja mleka; – bolje zdravstveno stanje zapata; – izvanredni rezultati reprodukcije

Smeša koncentrata sa 15% proteina može se sastaviti od sledećih komponenti

  • zrno kukuruza 70,5%,

  • sačma suncokreta 28%,

  • stočna so 0,5% i

  • premiks minerala i vitamina 1%.

Obrok mora da zadovolji njihove potrebe,da je količnski dovoljan,dobro izbalansiran, ukusan i da nema štetnih primesa.

Kabasta hraniva su osnovni izvor energije, ukoliko su boljeg kvaliteta biće potrebno manje koncentrovanih hraniva u obroku.

Osnovna i najvažnija kabasta hraniva su:

  • seno lucerke i
  • kukuruzna silaža.

U letnjem periodu treba unositi što veće količine zelene kabaste hrane. Pored zelene hrane treba dodavati i određenu količinu sena. Količina sena u obroku zavisi od od vrste i kvaliteta. Kada je seno dobrog kvaliteta dnevne potrebe mogu dostići 2 kg na 100 kg žive mere.

Kukuruzna silaža može poslužiti kao potpuna ili delimična zamena senu. Veoma je važno da uvođenje većih količina silaže ne sme da dovede do smanjenog konzumiranja hranljivih marerija u obroku.

Smanjenje konzumiranja silaže dovodi se u vezu sa prisustvom određenih enzima u njoj. Zato se preporučuje  da u obroku krava muzara pored silaže bude i mala količina sena. Količina silaže u obroku zavisi i od količine i kvaliteta drugih hraniva,ali može ići najviše do 8 kg na 100 kg žive mere.

Kada se seno zamenjuje kukuruznom silažom,zamenu treba vršiti na bazi njihove hranljive vrednosti. 2,0 do 2,5 kg kukuruzne silaže imaju istu hranljivu vrednost kao 1 kg lucerkinog sena. Kravama veće mlečnosti obavezno treba dodavati koncentrat.
PSS Čačak  Ćurčić Ljiljana dip.inž. polj.
foto pixabay.com

Ishrana krava muzara

 

Pročitaj i ...

koncentrat zrnasta hrana uspešan tov odlučena prasad posle isv savremeni uzgoj tov svinja

ZRNASTA hrana i njen hemijski sastav

 ZRNASTA hrana U ovu grupu spadaju žitarice: kukuruz, sirak, ovas, ječam, pšenica i raž; leguminoze: soja, …

Leave a Reply