Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Kozje mleko – kako prepoznati odlike dobre mlečnosti

Kozje mleko – kako prepoznati odlike dobre mlečnosti

Kozje mleko – Koze se uglavnom smatraju mlečnim životinjama, jer je mleko njihov glavni proizvod, ako ne i jedini. Postoje bitne razlike među kozama u pogledu količine i kvaliteta mleka. Prema količini i kvalitetu proizvedenog mleka, koze se razlikuju po rasama, ali i unutar rase.

Većina koza može dati više mleka, nego što posiše njihova jarad. Karakteristike visoko mlečnih koza izražene su i u njihovom eksterijeru. Visoko mlečna koza se odlikuje laganom glavom, karakterističnom za ženske životinje, nežnim kosturom, tankim vratom, oštrim grebenom, dobro izraženom leđnom linijom i bedrima. Koža mlečne koze treba da bude tanka i mekana. Kod mlečnih koza vrlo je važan izgled vimena i njegova građa. Iz ovih navedenih eksterijernih oznaka za mlečnost, proizilazi da se već i vizuelnom procenom može dati ocena o njihovoj mlečnosti, iako to nije uvek pravilo.

Izgled i veličina mlečne žlezde je najpouzdanija oznaka mlečnosti. Kod koza, mlečna žlezda treba da bude razvijena, bez vidljivih nedostataka, smeštena između zadnjih nogu, dobro povezana sa stomakom. Vime mlečnih koza je prekriveno tankom nežnom kožom koja je prekrivena dlakom. Građa i zdravlje mlečne žlezde je najvažniji faktor za proizvodnju i osobine mleka.

Kozje mleko – kako prepoznati odlike dobre mlečnosti

Proizvodnja kozjeg mleka uslovljena je genetskim potencijalom, ishranom i uslovima držanja koza. Najvažniji faktori koji utiču na količinu i sadržaj kozjeg mleka su:

  • rasa,
  • ishrana,
  • starost,
  • redosled laktacije,
  • telesni okvir,
  • karakteristike vimena,
  • temperatura vazduha,
  • zdravstveno stanje koze.
mleko njegova limuzin rasa ishrana krava
Kozje mleko

Kozje mleko je izvor proteina visokog kvaliteta, vitamina i minerala. Jedan litar kozjeg mleka sadrži 32 grama proteina, što je dovoljna dnevna potreba za dete od 11 godina ili 70% od dnevne potrebe jedne trudnice.

Kozje mleko se lakše probavlja od kravljeg jer je njegova mlečna mast sastavljena od manjih čestica, ali je zbog toga nepodobnije za proizvodnju maslaca, jer se mlečna mast teže sakuplja, pa gubici mogu iznositi i do 20%. Kozje mleko je i dobar izvor mineralnih materija koje su potrebne ljudskom organizmu. Sadržaj mineralnih materija u kozjem mleku znatno varira i u zavisnosti je od rase, ishrane, zdravstvenog stanja i stadijuma laktacije koze. Kozje mleko je odličan izvor vitamina, tako da je u jednoj litri mleka sadržana dnevna potreba vitamina za ljudski organizam.

Kozje mleko se najvećim delom prerađuje u sir. Jedan od najvažnijih tehnoloških ciljeva je postizanje odgovarajuće prikladnosti mleka za sirenje. Kozje mleko pri sirenju ne reaguje na isti način kao kravlje. Formirana masa sira nije čvrsta kao kod sira od kravljeg mleka, a količina proizvedenog sira po litri mleka takođe je manja. Značajne varijacije u količini proizvedenog sira uslovljene su kvalitetom kozjeg mleka.

Neđeljko Pipović, dipl.ing

Kozje mleko

Sanska koza je svetski najznačajnija i najpoznatija vrsta koza. Švajcarskog je porekla, nastala je postepenom selekcijom na mlečnost i smatra se „holštajnom“ među mlečnim rasama koza. Najveća je od svih mlečnih rasa koza i prosečna ženka daje oko tri litre mleka dnevno tokom desetomesečne laktacije ili 750 do 800 kg (za 280-305 dana). Sanska rasa je svetski rekorder po količini mleka sa rezultatom od 3.028 kg za 305 dana laktacije. Prosečna masa koza je oko 68 kg, a jarčeva preko 90 kg. Sto koza u proseku ojari od 180 do 200 jaradi prosečne mase od 3,5 (ženska) do 4,0 (muška). Dlaka joj je snežno bela do svetlo krem boje. Veoma je prilagodljiva na svako okruženje. Najviše joj prija visokokvalitetna mlevena hrana i koncentrat.

Marina Gačić

Pročitaj i ...

koncentrat zrnasta hrana uspešan tov odlučena prasad posle isv savremeni uzgoj tov svinja

ZRNASTA hrana i njen hemijski sastav

 ZRNASTA hrana U ovu grupu spadaju žitarice: kukuruz, sirak, ovas, ječam, pšenica i raž; leguminoze: soja, …

Leave a Reply