Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Kuga svinja iz Afrike stiže i u SAD ove godine?

Kuga svinja iz Afrike stiže i u SAD ove godine?

Kuga svinja iz Afrike stiže – Zarazna bolest za koju nema leka je stigla u Evropu i zabeležen je veliki broj slučajeva zaraze i sve životinje su uklonjene. Rumunija je zabeležila u 2018. godini 240.000 slučajeva oboljevanja svinja, Rusija beleži skoro 100.000 slučajeva. Afrička kuga svinja se brzo širi u Kini, preko istočne Evrope stigla je u Belgiju. Danska, svetski veliki uzgajivač svinja, je podigla 70 kilometara ograde da spreči divlje svinje da uđu na njihovu teritoriju, u Nemačkoj je odstreljeno 840.000 divljih svinja. Štete u Evropi su već sada veće od 2 milijarde evra. Stručnjaci se boje da je samo pitanje vremena kada će doći do SAD-a.

Cene svinja u Kini porasle su na najviši nivo u poslednjih 14 meseci i očekuje se dalji rast. Cene svinja su više u proseku 7 posto i iznose 15,09 juana (2,24 US dolara za kilogram), Cene u celoj zemlji porasle su za gotovo 20 posto od početka marta. Do sada je uništeno oko milion svinja u pokušaju da se kontroliše širenje bolesti. Tako je stvorena nestašica svinjskog mesa na tržištu, dok poljoprivrednici takođe nerado sada prodaju svinje, očekujući dalji rast cena i veću dobit u nadolazećim nedeljama. Mnogi su odustali od gajenja svinja jer je Ministarstvo poljoprivrede zabranilo trgovinu u regijama sa zabeleženim slučajevima bolesti i trgovine nema, nema ni prihoda. Broj svinja na farmama je u padu za 13 posto u januaru 2019. u poređenju sa istim mesecom prošle godine, dok je broj krvaljevo duvan ishrana svinjamača pao za 15 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kina uzgaja više od 50% svetske proizvodnje, oko 54 miliona tona.

Tržište odlučuje – analitičari i trgovci kažu da farme koje mogu sprečiti pojavu bolesti mogu biti veliki dobitnici u narednim mesecima. Akcije vodećih kompanija za uzgoj svinja su nastavile rast jer se ulagači nadaju maloj isporuci svinjskog mesa sledećih meseci i očekuju snažnu podršku vlade vodećim proizvođačima.

Kuga svinja iz Afrike stiže

Globalna epidemija afričke svinjske kuge stići će do SAD-a u roku od godinu dana ako se ne pooštre granične zaštite i zabrani uvoz visokorizičnih svinjskih proizvoda, upozoravaju stručnjaci za biološku sigurnost. To bi američku ekonomiju koštalo 16,5 milijardi US dolara samo u prvoj godini. Američko Ministarstvo poljoprivrede je pojačalo kontrolu svoje granice. USDA je povećala korištenje pasa dresiranim da osete bolesne životinje i oni su raspoređeni u glavnim lukama, prelazima kopnenih granica, izgradila stanice za karantin i povećala pregled putnika i tereta na letovima iz Kine i Rusije.

Mere nisu dovoljno i stručnjaci pozivaju američku vladu da napravi radikalne promene, uključujući zabranu uvoza proizvoda od soje iz zaraženih zemalja.

Srbija je preduzela mere da se bolest ne pojavi iz okolnih zemalja. Rumunija je najveći rizik da afrička kuga svinja dođe na našu teritoriju i ugrozi domaću proizvodnju vrednu 280 miliona evra.

Pročitaj i ...

senaža pravilna suva materija

Senaža osnovni preduslovi za uspešan rad

Potrebno je obezbediti vlagu mase od 45 do 55% i uspeh je siguran.