Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Za prasad na početku je potrebno najbolje

Za prasad na početku je potrebno najbolje

Veći proizvođači ili farme koji po zalučenju sa 28 dana starosti žele da imaju vitalnu prasad, težine 7-8 kg, treba jako pažljivo da planiraju prihranu prasadi od prvih dana po prašenju. Mleko krmače je u prvih 20-ak dana života prasadi sasvim dovoljno hranivo za njihov normalan rast i razvoj. Na početku je potrebno najbolje ako želimo da ih na pravi način pripremimo za kasniji intenzivan tov ili reprodukciju. Moramo koristiti neke tehnike kako bi postigli željene rezultate.

Za prasad na početku je potrebno najbolje

U prva 3-4 dana po prašenju potrebno je svu prasad sortirati po veličini i početi sa navikavanjem na novo hranivo. Prethodno je obavezno da pratimo da prase u prvih 24h posisa sav kolostrum koji će mu obezbediti najbolju zaštitu od bolesti zahvaljujući visokom sadržaju imunoglobulina. Digestivni trakt praseta u ovom uzrastu je sposoban da vari samo mleko i zadatak proizvođača je da ga pripremi da vari hranu biljnog porekla. Ako želimo da pospešimo stvaranje neophodnih enzima koji bi varili i drugu hranu moramo primeniti takozvani ”Enzimski trening”. Princip se sastoji u davanju manjih količina hrane (predstartera) i to tako što će se stavljati kod glave krmače. Ovo je bitno jer će to za prasad biti signal i tako će najlakše naučiti da jedu, ugledajući se na krmaču. Sa prihranom treba početi najranije 7-8 dana po prašenju.

U početku količine za prihranu po prosečnom leglu (12 prasadi) ne treba da prelaze 150 gr na dan. Vremenom te količine rastu da bi kod zalučenja sa 28 dana količina date hrane dostigla oko 700-800 gr u zavisnosti od jačine legla. Odgajivači treba da znaju da najveće količine hrane pojedu najmanja prasad, ona se najbolje i privikavaju na novu hranu. Najmanje pojedu najjača i najkrupnija prasad, ona koja imaju snage da istisnu drugu prasad i najviše se nasisaju. Ona se najslabije navikavaju jer konzumiraju manje količine koncentrata i ona su osetljivija i manje pripremljena za kasniju ishranu.

Predstarter G 511-9231 prilagođen je potrebama probavnog sistema mlade prasadi.

Predstarter G 511-9231:

 – Odabrana kombinacija vitamina i aktivnih materija koja povećava otpornost i pomaže u procesu razmene materije

 – Visoko raspoloživi mineralni sastojci niskog stepena vezanja kiselina

 – Visok udeo esencijalnih aminokiselina u cilju optimalizacije kvaliteta proteina i smanjenja ukupne količine proteina

 – Specijalni proizvodi prehrambene industrije ukusni su nosioci energije visoke svarljivosti.

Predstarter treba stavljati u boksove, u dugačke hranilice ili bacati na suvi deo poda, da bi sva prasad imala iste mogućnosti za hranjenje. Pored hrane, obavezno se mora obezbediti i dovoljna količina sveže i čiste vode za piće. Unošenjem suve hrane rastu i potrebe za vodom. Voda mora biti bakteriološki i hemijski ispravna i ne sme biti ustajala, jer će u suprotnom doći do pojave proliva. Ukoliko proliv ne prestane za 1-2 dana prasadima se moraju davati preparati za održavanje elektrolitičke ravnoteže u organizmu – da bi se sprečila dehidratacija. Ujedno se mora prestati sa prihranjivanjem i konačni rezultat će biti znatno lošiji zbog smanjene kilaže pri odlučivanju, većem utrošku hrane, većem mortalitetu.

Iz svega navedenog se vidi da se prihranjivanju prasadi u periodu dok još sisaju mora pridati posebna pažnja, jer će samo pravilno pripremljena prasad biti dobro naviknuta na hranu u prvim danima po zalučenju i imati dobar prirast.

Svetislav Marković
PSSS Valjevo

Pročitaj i ...

koncentrat zrnasta hrana uspešan tov odlučena prasad posle isv savremeni uzgoj tov svinja

ZRNASTA hrana i njen hemijski sastav

 ZRNASTA hrana U ovu grupu spadaju žitarice: kukuruz, sirak, ovas, ječam, pšenica i raž; leguminoze: soja, …

Leave a Reply