Najnovije vesti
Početna » Poljoprivreda » Stočarstvo » Surutka – slatka i kisela, bogatstvo minerala

Surutka – slatka i kisela, bogatstvo minerala

Surutka je prirodna biološka tečnost i u zavisnosti od načina dobijanja deli se na slatku i kiselu surutku. Slatka surutka se dobija iz proizvodnje polutvrdih i tvrdih sireva i proizvodnje kazeina, zgrušavanjem  mleka uz pomoc sirila. Slatka surutka ima prosečno 6,3 do 6,7% suve materije, od čega 4,0 do 4,5 % laktoze, 0,7-0,9% azotnih materija, 0.4-0,6% mineralnih materija i 0.1 do 0,2% mlečne masti. Brojne su prednosti upotrebe surutke za zdravlje.

Surutka – slatka i kisela, bogatstvo laktoze

Kisela se dobija iz proizvodnje kiselih sireva i tehničkog kazeina zgrušavanjem mleka uz pomoć raznih kiselina. Od ukupne količine mleka koja se preradjuje u sir, u surutku prelazi oko 80% tečnosti. To govori o važnosti regulisanja upotrebe surutke. Surutka je pogodna za različite fermentacije. Njena kiselost uz odgovarajuću temperaturu veoma je povoljna za razvoj bakterija mlečne kiseline.

Zato njeno skladištenje zahteva brzo hladjenje ispod 10°C, ili pasterilizaciju čime se izbegava njeno naglo kišeljenje. Upotreba surutke je vrlo raznovrsna. Mogućnosti korišćenja su:

  • Arbuminski sirevi rade se od prokuvane surutke koja je procedjena. Izdvojene i zgrušane proteinske surutke se ohlade, posole i u odgovarajucim sudovima ostavljaju u hladnim prostorijama do upotrebe.
  • Mlečni sećer se iz surutke može dobiti posle izdvajanja proteina i mlečne masti. Uparavanje surutke se vrši sve do dobijanja gustog sirupa bogatim mlečnim šećerom.
  • Proizvodnja hleba uz dodatak surutke daje proizvodu veću biološku vrednost, produženo trajanje i veću elastičnost.
  • Tov svinja uz upotrebu surutke je poznat način ishrane. Preporučljivo je davati 12 do 15 lit. dnevno po grlu. Veća količina surutke  može da izazove negativne efekte poput nadimanja a u težim slučajevima dijareju.
  • Ishrana teladi sa surutkom vrši se tako što surutka predstavlja dodatnu komponentu. Količina surutke je ograničena na 10 g. „Ekvivalentu heksoze“ po 1 kg žive telesne mase teleta.

dr Radosav Vujić

Pročitaj i ...

masti u mleku uticaj hrane

Uticaj hrane na ukus i miris mleka i mlečnih proizvoda

Neprijatan ukus mleku daju neke uljarice - uljana repica, zatim i lišće i glava šećerne repe, stočni kelj.

Leave a Reply